Bli medlem
Handelsanställdas förbund > På jobbet > Covid-19 – det här gäller nu

Covid-19 – det här gäller nu

Alla restriktioner kring covid-19 är borttagna sedan den 9 februari 2022, eftersom sjukdomen inte längre anses vara samhällsfarlig. Men det finns fortfarande rekommendationer som är viktiga att följa, exempelvis för den som är sjuk eller ovaccinerad.

Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens senaste regler och rekommendationer. 

Arbetsmiljön på jobbet

När det gäller ditt jobb ansvarar arbetsgivaren för att göra en riskbedömning, såväl för andra arbetsmiljöproblem som för eventuell covid-19. Den ska också följas upp.
Läs mer hos Arbetsmiljöverket.

Att tänka på vid resor

Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som gäller kring resor till och från utlandet.
Information om resor hittar du här. 

Sjuk- och andra socialförsäkringar

Från och med den 1 april 2022 gäller åter de regler i sjukförsäkringen som gällde före pandemin, exempelvis om karensavdrag vid sjukdom.
Läs om aktuella regler hos Försäkringskassan.

A-kassan

De tillfälliga regler som införts i a-kassan fortsätter gäller till och med årsskiftet 2022/2023. 

Frågor och svar

Kan min arbetsgivare säga upp mig om jag inte vaccinerar mig?

Det finns ingen rättslig grund för detta i dagsläget och det har heller inte prövats i domstol.

Skulle arbetsgivaren meddela att hen vill säga upp dig är det därför viktigt att omedelbart kontakta Handels för mer hjälp i denna fråga. Du är då välkommen att kontakta vår fackliga rådgivning, på telefon nr 0771-666 444, knappval.

Uppdaterad den 17 december 2021

Måste jag som är gravid vaccinera mig och jobba som alla andra?

Det är upp till den enskilde individen om man väljer att vaccinera sig. Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt göra en riskbedömning för att ni som anställda ska ha en trygg arbetsmiljö. Om din arbetsgivare trots sin skyldighet inte gör någon riskbedömning är du välkommen att ringa in till vår fackliga rådgivning för vidare hjälp. 

Om du inte är överens med din arbetsgivare om riskbedömningen kan du ta kontakt med ditt lokala skyddsombud för bedömning eller ringa vår fackliga rådgivning för vidare hjälp och råd. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du är extra försiktig och noggrant följer de allmänna råden under hela graviditeten för att inte bli sjuk i covid-19. Läs mer om aktuella bestämmelser hos Folkhälsomyndigheten: Om covid-19 för gravida — Folkhälsomyndigheten

Uppdaterad den 29 september 2021

Vad kan jag som är frisör eller jobbar med skönhetsvård göra om jag fortfarande inte vill vara så nära kunderna?

Den som arbetar med skönhetsvård eller som frisör kan ha mycket närkontakt med kunder vid till exempel behandlingar eller klippningar. Men så länge arbetsgivaren inte har bestämt något annat ska du utföra arbetsuppgifterna som vanligt.

Arbetsgivaren är dock ansvarig för att systematiskt se över alla risker i arbetsmiljön och behöver därför vidta de åtgärder som krävs för att slippa smittspridning bland de anställda och kunder.

Uppdaterad den 29 september 2021
Publicerad: 1 april 2022