Rapporter
Handels producerar rapporter kring frågor som rör vår bransch. Här finns de publicerade efter årtal.
2020
- Makten över arbetstiden och bemanningen - kortversion pdf 75 kB
-
Makten över arbetstiden och bemanningen
Företag i handeln har ofta låg grundbemanning, med få fasta anställda. Istället används deltidare som får fler timmar med kort varsel och, visstidsanställda och inhyrda. Resultatet blir otrygga anställningar och sämre arbetsmiljö för alla. Kollektivavtalens möjligheter att göra en långsiktig bemanningsplanering tillsammans med facket används sällan, visar denna rapport. Men när det görs blir resultatet bra både för anställda och arbetsgivare.
pdf 602 kB - En studie av handelsanställdas löner, arbetstider och pensioner - kortversion pdf 51 kB
- En studie av handelsanställdas löner, arbetstider och pensioner pdf 549 kB
- Handels miljö- och klimatpolitiska program - Kortversion pdf 174 kB
-
Handels miljö- och klimatpolitiska program
Vår handel påverkar klimat och miljö negativt, framför allt i de länder där varorna tillverkas. Det är bråttom att ändra på det! Handels miljö- och klimatpolitiska program förklarar varför och presenterar en rad förslag på åtgärder för politik och bransch, som tillsammans bidrar till en hållbar handel. Vi vill bland annat se pantsystem och återbruk, politiska beslut om moms, matsvinn och miljömärkning och färre nytillverkade varor.
pdf 1,16 MB - Handelsanställdas syn på miljö- och klimatfrågor - Kortversion pdf 109 kB
-
Handelsanställdas syn på miljö- och klimatfrågor
Handelsanställda kan bli en viktig resurs i den nödvändiga omställningen av handeln till en mer hållbar och klimatneutral bransch. Undersökningen visar att nio av tio anställda anser att klimatpåverkan som är relaterat till handeln måste minska och sju av tio kan själva tänka sig att engagera sig i detta arbete.
pdf 341 kB - Myter och sanningar om ob - Kortversion pdf 160 kB
-
Myter och sanningar om ob
Rapporten berättar hur stort värdet av ob inom detaljhandeln är, vilka grupper av anställda som får ta del av det och varför de finns. Den visar också vad effekten skulle bli om ob rakt av skulle växlas mot högre lön.
pdf 544 kB
2019
- Ett klipp i taget - kortversion pdf 147 kB
-
Ett klipp i taget
Frisörbranschen är en av de mest lönsamma branscherna i Sverige. Antalet anställda har ökat i företag av alla storleksklasser, samtidigt som egenföretagen/hyrstolarna har minskat. Det framgår i rapporten, som bygger på statistik från SCB, samt forskning från Karolinska Institutet och en medlemsundersökning från Handels när det gäller frågor kring frisörers arbetsmiljö.
pdf 1,04 MB - Vilka löner och arbetstider kan man försörja sig på - kortversion pdf 157 kB
-
Vilka löner och arbetstider kan man försörja sig på
Rapporten reder ut skillnaden mellan lön och löneinkomst och förklarar hur det verkliga löneläget i detaljhandeln är. På grund av den höga andelen deltider blir det nämligen missvisande att beräkna löneläget efter heltider, så som vanligen görs för övriga grupper på arbetsmarknaden. Rapporten visar hur löneinkomster och arbetstider hänger samman och varför ungefär en tredjedel av de butiksanställda tjänar mindre än en fattigpensionär.
pdf 316 kB - Bakom lacken kortversion pdf 114 kB
-
Bakom lacken
Skönhetsbranschen har vuxit snabbt men är i stora delar oreglerad. Rapporten kartlägger branschen, både vad gäller den ekonomiska utvecklingen och anställdas villkor. Slutsatsen är att det krävs betydande insatser för att komma åt missförhållanden för anställda som är arbetskraftsinvandrare. Rapporten visar exempelvis hur reglerna kring arbetskraftsinvandring behöver skärpas för att trygga deras situation.
pdf 1,05 MB -
Handels syn på lönebildningen
Rapporten undersöker avtalsrörelser sedan 1993 med fokus på LO-samordningen, industrins avtal och handelns avtal. Lönebildningsregimen har två tydliga faser, en första mellan 1998-2009, som både innehöll en kostnadsnormering (industrins avtal) och en fördelningsnormering (handelns avtal). Från 2010 har regimen fungerat sämre. För att få en stabil lönebildning i framtiden behövs en stärkt samordning i LO. Kostnadsnormering och fördelningsnormering måste tydliggöras och villkorsfrågor (till exempel anställningsformer och pensioner) få en större betydelse i samordningen.
pdf 512 kB - Vinst- och lönsamhetsutveckling i handeln kortversion pdf 168 kB
-
Vinst- och lönsamhetsutveckling i handeln
Under de senaste tio åren, 2008 – 2017, har handeln genomgått stora strukturella förändringar genom digitalisering, växande e-handel och ökande internationell konkurrens. Men detta har inte lett till en sämre lönsamhet för detaljhandeln: Såväl vinster som lönsamhet har ökat under perioden.
pdf 3,26 MB - Ensam på jobbet kortversion pdf 305 kB
-
Ensam på jobbet
Ensamarbete och arbete på långt avstånd från arbetskamrater är vanligt i handeln. En enkätundersökning till butiksanställda visar att drygt hälften, 54 procent, någon gång arbetar helt ensamma eller så långt från sina arbetskamrater att de inte kan höra varandra om de ropar. Detta har stora konsekvenser för arbetsmiljön, särskilt utsatta är unga kvinnor, visar rapporten.
pdf 2,18 MB
2018
- E-handel över gränserna 2 kortversion pdf 27 kB
-
E-handel över gränserna 2
En uppdaterad prognos visar att visserligen att e-handeln ökar på en växande marknad – men inte lika starkt som en tidigare prognos tydde på. Möjligheterna för svenska företag att klara sig i konkurrensen är goda, om de anpassar sig till kundernas efterfrågan.
pdf 154 kB -
Ekobrottslighet i handeln
Närmare tio miljarder kronor i handeln undanhålls beskattning. Denna rapport är en första kartläggning av hur ekonomisk brottslighet i handeln ser ut och vilka vägar man kan gå för att motverka och minska brottsligheten.
pdf 725 kB - Ekobrottslighet i handeln kortversion pdf 167 kB
- En kompetent handel kortversion pdf 41 kB
-
En kompetent handel
Dåliga arbetsvillkor, för lite kompetensutveckling och stress är den främsta orsaken till att så många som var tredje butiksanställd slutar varje år. Samtidigt säger företagen att de saknar kompetent personal. Slutsatsen är att arbetsvillkoren måste förbättras om fler ska stanna i branschen, samtidigt som kompetensutveckling och villkor för yrkesväxling måste förbättras och förändras. Rapporten bygger på en undersökning till Handels medlemmar som visar hur anställda själva ser på sin framtid i detaljhandeln och partihandeln, samt på statistik från SCB.
pdf 174 kB -
Handels om allmän visstid
Att inte veta när eller hur mycket man ska jobba varje månad är en stor otrygghet och gör det svårt att planera såväl fritid som ekonomi. Hela 88 procent av Handels medlemmar vill att det ska bli svårare för företag att visstidsanställa. Det gäller oavsett vilket parti medlemmen sympatiserar med.
pdf 2,65 MB -
Handels om bemanning i partihandeln
Bemanningsföretag ska inte vara en permanent del av verksamheten, anser Handels medlemmar. Bemanningsanställda råkar oftare ut för olyckor, pressas hårdare och trivs sämre på jobbet.
pdf 1,96 MB -
Handels om fri tandvård
Fler än nio av tio Handelsmedlemmar tycker att tandvård ska behandlas som sjukvård och ingå i högkostnadsskyddet. Det är självklart i ett jämlikt samhälle att alla får den vård de behöver, utan att tvingas avstå på grund av kostnaden.
pdf 2,56 MB -
Handels om hyvling av arbetstider och löneinkomster
När Arbetsdomstolen gav arbetsgivarna rätt att hyvla timmar och inkomster försvann tryggheten för alla. Kravet att stärka LAS mot hyvling är mycket starkt bland Handels medlemmar – oavsett vilket parti man sympatiserar med.
pdf 2,95 MB -
Handels om privata vinster i välfärden
Skola, vård och omsorg är viktiga delar i samhället och en förutsättning för att alla delar i livet ska fungera, även arbetslivet. Det är självklart att betala skatt för detta. Men våra skattepengar ska inte gå till vinster för privata företag istället, anser Handels medlemmar.
pdf 1,88 MB -
Hur påverkar digitaliseringen framtida sysselsättning och kompetensbehov i handeln?
Just nu påverkas handeln starkt av datorisering och digitalisering. Detta märks främst i arbetsuppgifternas innehåll, men har inte till följd att själva jobben försvinner. Prognosen i rapporten är tvärtom att antalet jobb i handeln kommer att öka med 81.000 under perioden 2015 till 2030. Men hög personalomsättning och dålig kompetensutveckling är problem som måste lösas om branschen ska utvecklas positivt.
pdf 240 kB - Hur påverkar digitaliseringen framtida sysselsättning och kompetensbehov i handeln? Kortversion pdf 41 kB
- Musik i butik kortversion pdf 43 kB
-
Musik i butik
En stor grupp butiksanställda tycker att musik är positiv för arbetsmiljön. Mest positiva är de anställda vars butiker har musikavtal med Sami och Stim. Men det är viktigt att se musiken som en arbetsmiljöfråga och att anställda får utbildning och är med och bestämmer. Det är några av slutsatserna i denna rapport, som bland annat utgår från en enkätundersökning bland drygt 2000 Handelsmedlemmar .
pdf 321 kB
2017
-
E-handel över landsgränserna - E-handel över landsgränserna Internationaliseringens konsekvenser för den svenska handelssektorn
Prognoser visar att e-handeln från utlandet ökar starkt - men på en växande marknad. Svenska företag har goda möjligheter att klara sig i konkurrensen om de anpassar sina strategier till kundernas beteende.
pdf 311 kB -
Hur lönsam är handeln 2017
Bilden av handeln som en bransch med färre anställningar och sjunkande lönsamhet stämmer inte. Den faktiska utvecklingen, till exempel i SCBs statistik, visar att antalet anställningar ökat och att lönsamheten ökat till den högsta på många år. Det gäller även små- och medelstora företag.
pdf 213 kB - E-handel över landsgränserna- E-handel över landsgränserna Internationaliseringens konsekvenser för den svenska handelssektorn - kortversion pdf 251 kB
2016
- 2016 - Bakom paketen, kortversion.pdf pdf 1,16 MB
- 2016 - Bakom paketen.pdf pdf 1,19 MB
- 2016 - De verkliga vinsterna i handeln.pdf pdf 3,28 MB
- 2016 - En dålig affär.pdf pdf 1,93 MB
- 2016 - Hur mår handeln?.pdf pdf 3,26 MB
- 2016 - Högsta vinsten - ett fast jobb.pdf pdf 2,83 MB
- 2016 - Man får lära sig att leva på det man har.pdf pdf 7,12 MB
- 2016 - Stöld och snatteri pdf 6,9 MB
- 2016 - Tar e-handeln över - kortversion.pdf pdf 1,88 MB
- 2016 - Tar e-handeln över.pdf pdf 8,95 MB
2015
- 2015 - I arbete eller åtgärd? pdf 1,78 MB
- 2015 - Sju förlorade år pdf 1,4 MB
2014
- 2014 - Otrygghet och flexibilitet.pdf pdf 3,63 MB
- 2014 - Otrygghet och flexibilitet_kortversion.pdf pdf 6,01 MB
2013
- 2013 - Nordic retail trading as a labour market.pdf pdf 3,59 MB
- 2013 - Nordisk detaljhandel som arbetsmarknad.pdf pdf 1,72 MB
- 2013 - Har sänkta arbetsgivaravgifter hjälp unga att få jobb i handeln pdf 1,83 MB
- 2013 - Hit men inte längre?- Kortversion av rapporten pdf 686 kB
- 2013 - Hit men inte längre? pdf 1,07 MB
-
2013 - Hög lägstalön lönar sig - Lättversion
En kort sammanfattning av rapporten Hög lägstalön lönar sig.
pdf 876 kB -
2013 - Hög lägstalön lönar sig
Fullversion av rapporten
pdf 2,38 MB -
2013 - Hög lägstalön lönar sig
Kortversion av rapporten
pdf 741 kB
2012
- 2012 - Partihandelsgruppens slutrapport pdf 430 kB
- 2012 - Heltidsgruppens slutrapport pdf 541 kB
- 2012 - Utarbetad eller utbytbar? pdf 3,92 MB
2011
- 2011 - Lägstalöner och den svenska modellen pdf 653 kB
- 2011 - Pengarna eller livet pdf 357 kB
2010
- 2010 - Företagsbidrag istället för jobb pdf 213 kB
- 2010 - Mot diskriminering och för jämlikhet, Verktygslådan pdf 391 kB
- 2010 - Mot diskriminering och för jämlikhet, Viktigt att veta pdf 3,12 MB
- 2010 - Förhindra rån, hot och våld pdf 4,19 MB