Oktober 2018

Susanna Gideonssons krönika i Handelsnytt.

När jag skriver detta är det fortfarande oklart hur Sveriges regering utformas, kanske är det fortfarande oklart när du läser detta. Det politiska läget är minst sagt oklart.

Om det blir en regering med de borgerliga partierna kan vi förvänta oss angrepp på fackens styrka och på arbetares villkor. En alliansregering är bara möjlig om de tar stöd av Sverigedemokraterna, ett arbetar-, kvinno- och fackföreningsfientligt och dessutom rasistiskt parti. Förslag som har lyfts är lagstiftande lägstalöner, nedmonterad anställningstrygghet och att ta bort skattereduktionen för fackavgiften. Förvänta dig inte att en blåbrun regering bryr sig ett skvatt om arbetares rättigheter.

Naturligtvis är det enda rimliga att det starkaste blocket får möjlighet att bilda regering. Valresultatet måste respekteras! Men en rödgrön regering riskerar att bli svag och kan behöva söka stöd över blockgränsen. Då kan också SD stoppas från inflytande. Liberalerna och Centerpartiet har ett stort ansvar här.

Oavsett blir vårt fackliga arbete ännu viktigare. Om vi inte kan lita på att politiken tar ansvar för en trygg arbetsmarknad där folk kan leva på sin lön måste vi ta den fackliga kampen ett steg vidare. Genom förhandlingar där vi visar den fackliga styrkan kan vi gå före politiken. Grundläggande för att lyckas är att vi är starka på arbetsplatserna. Att vi är en stark folkrörelse.

Snart stundar en avtalsrörelse med nya fajter om löner, arbetstider och anställningsvillkor. Hur vi får det på jobbet helt enkelt. Handels kommer fortsätta kämpa för en sammanhållen arbetsmarknad utan a- och b-lag och för ett samhälle där alla behövs och räknas.

Om politiken sviker blir vårt arbete på arbetsplatserna ännu viktigare. Ju fler vi blir, desto starkare kan vi driva våra krav mot arbetsgivare, men också mot politiker.

Och förresten, redan nästa vår är det dags för val igen. Då röstar vi om vilka som ska företräda Sverige i Europaparlamentet. Handels kommer såklart vara aktiva där med, mycket av det som påverkar ditt arbete avgörs i EU.

Till sist, tack till alla ni som gjorde grovjobbet i valrörelsen. Om du själv inte var med kanske du fick ett samtal från oss. Tillsammans ringde vi nästan 40 000 medlemmar och lika många träffade vi på arbetsplatser. Vi ökade takten sista veckan innan valet, och det gav resultat. Den spurt som Socialdemokraterna gjorde sista veckan kan vara det som säkrar en regering som vill hålla ihop samhälle och arbetsmarknad.

Uppdaterad: 15 oktober 2018