Maj 2018

Susanna Gideonssons krönika i Handelsnytt.

Det som skulle bli så bra, blev så fel. Mer praktik, mindre teori och det där med att kunna söka in till högskolan från yrkesprogrammen är onödigt! ropade dåvarande utbildningsminister Jan Björklund, sjösatte 2011 års gymnasiereform och stängde effektivt dörren till framtiden. Som om han trodde att alla de där ungdomarna som pluggade på gymnasiets yrkesprogram aldrig någonsin skulle komma på tanken att i framtiden plugga vidare.

I backspegeln kan vi se hur tjejer och killar har valt bort yrkesprogrammen. Under de sju år som gått sedan gymnasiereformen genomfördes har andelen elever som läser yrkesprogrammet sjunkit från 43 till 33 procent. Det är allvarliga signaler.
Handeln är för många ungdomar inkörsporten till arbetslivet. Helg- och sommarjobb ger inte bara extra pengar i plånboken. Det ger också erfarenhet av arbetslivets villkor, att ta ansvar för sig själv och andra och samtidigt känna på vuxenlivet. Men det kan även vara början till en yrkeskarriär med möjlighet till nya uppdrag och tjänster inom den enorma och expansiva handelsbranschen.

Att jobba inom handeln är något så spännande som att både befinna sig i nutid med dagens fysiska handelsplatser, som att kliva in i framtidens e-handel. Få branscher måste så tydligt kunna stå på två ben samtidigt.
Alla får plats. Alla måste få plats. Men om vi ska kunna göra allt samtidigt - krävs möjlighet till kompetensväxling och vidareutbildning för alla våra kollegor som kanske inte hade möjlighet och vilja att plugga igår, men har lust och vilja idag. Att stänga dörren till utbildning tillhör gårdagens klassamhälle.

Efter att Moderaterna och Socialdemokraterna tidigare haft en sund gemensam syn på allas möjlighet till högskoleutbildning, väljer nu Moderaterna att inte stödja regeringens förslag där även yrkesprogrammen ger behörighet till högre studier som huvudregel.
Det är synd att valfebern och partitaktiken får gå före såväl svenska företags konkurrenskraft som varje individs rätt och möjlighet till utveckling och kompetensväxling.

För övrigt noterar jag i BRÅs (Brottsförebyggande rådet) senaste rapport, att antalet butikskrån med skjutvapen minskat jämfört med samma period förra året. Låt oss nu tillsammans se till att detta håller i sig.Trygghet är inte bara en trygg anställning. Det är även en trygg arbetsdag!

Uppdaterad: 3 maj 2018