Januari 2019

Så är äntligen regeringsfrågan klar. Efter en skakig tid med spekulationer och olika besked fram och tillbaka är det nu klart med en regering ledd av Stefan Löfven, precis som Handels velat.

Men det är med stora reservationer vi kan glädjas åt detta. Den överenskommelse som tvingades fram av högerpartierna Centerpartiet och Liberalerna innehåller en del som vi inte kan vara nöjda med.

Vi kämpade under valrörelsen mot att C och L skulle ha inflytande över arbetsrätten och välfärden, nu får de ändå det. Det är klart att vi måste vara besvikna och arga. Men det är den verklighet vi står inför. Alternativet hade varit en regering med en än värre politik. Ett nyval är inte troligt eftersom flera partier riskerar att tappa sina mandat.

Nu hålls ändå ytterhögerpartierna borta från makten. Men vi har fått ett politiskt hot om att försämra arbetsrätten om inte facket tillsammans med arbetsgivarna hittar en lösning. Jämlikhetsprofilen är usel och det finns hot om flera reformer som riskerar att skada Handels och Handels medlemmar.

Men det är bara en konsekvens av valresultatet. Vi vet att om alla röstat som Handels medlemmar röstat hade politiken sett helt annorlunda ut. Det måste vi lära oss av, Handels behöver ta ett större ansvar för att prata om politiken och påverka politiken. Inte bara vid valen, utan även tiden däremellan. Det lovar jag er att jag kommer göra, Handels kommer aldrig gå med på att försämringar av arbetsrätten eller att ojämlikheten ökar. Det kommer vi sätta hårt emot, oavsett vilka som sitter i regeringen.

Om vi vill ha en mer Handelsnära politik måste S och V växa, inte på bekostnad av varandra, utan på bekostnad av de andra partierna. Där är den stora utmaningen.

Vi vet att tiden fram till nästa val blir tuff, det kommer vara många strider att ta. Men samtidigt vet vi att Handels största styrka är vår organisation. Är vi starka på arbetsplatserna kan vi ta striderna på flera fronter. Mycket avgörs i politiken, men genom bra förhandlingar och att vi visar vår styrka kan vi vinna saker genom bättre kollektivavtal också. Genom att bygga organisationen starkare blir vi mindre beroende av politiska nycker.

Under vecka sex kraftsamlar hela Handels för att synas mer på arbetsplatser och för att värva fler medlemmar och förtroendevalda. Det kommer säkert bli mycket snack om politik, men framför allt är den en start på avtalsrörelsen. Ju starkare vi är, desto bättre avtal kan vi få. Värva en medlem, ta ett uppdrag, bilda en klubb!

Uppdaterad: 30 januari 2019