April 2018

Susanna Gideonssons krönika i Handelsnytt.

Häromveckan fick jag anledning att titta igenom de valfrågor som Handels satte högst på agendan inför valet 2014. Det mesta av materialet som vi producerade handlade om trygga jobb och en god välfärd för alla. Precis samma frågor som är aktuella för oss i det kommande valet. 

Man skulle kunna tro att inte mycket har hänt på fyra år. Man skulle i värsta fall kunna inbilla sig att vi inte tagit ett enda steg i rätt riktning. Men det har vi! Vi har fått regeringen att prata om att begränsa vinster i välfärden, barnbidraget höjdes vid årsskiftet, en utredning har tillsatts för att möjliggöra en jämlik tandhälsa och deltidsarbetslösa har möjlighet att få a-kassa en längre period. Bland annat. 

Å andra sidan har vi samtidigt sett hur överbetalda konsulter skott sig på skattebetalarnas bekostnad i skandalen kring Nya Karolinska. Och hört politiker pratar sig varma för privata initiativ inom vård och omsorg. 

Det är mellan dessa olika ståndpunkter som man får korn på det som valet egentligen handlar om. Valets viktigaste fråga handlar om vilket Sverige vi vill ha i framtiden. Ska vi ha gräddfiler för dem som kan betala för privat vård, skola och omsorg medan samhällets gemensamma resurser urholkas? Vill vi satsa på att sänka skatterna eller vill vi ha en gemensam välfärd som ger alla medborgare tillgång till en välfärd med kvalitet? Ska vi se välfärd som ett verktyg för ett jämlikt samhälle eller enbart som en utgift? Det här just här vägvalet står. 

Jag vet att vi har medlemmar som tvingas tacka nej till jobb för att det inte finns tillgång till barnomsorg på andra tider än dagtid. 10 procent av Sveriges befolkning uppger att de trots behov avstått från tandläkarbesök på grund av ekonomiska skäl.

Vi måste driva politiska frågor, för vi är övertygade om att investeringar i ett tryggt välfärdssystem gynnar medlemmarna. Utbyggd barnomsorg, välfungerande sjukvård och höjda barnbidrag gör skillnad i vardagen. Och för att en gemensam välfärd är en förutsättning för ett välfungerande arbetsliv. Gemensamma skattepengar ska inte hamna i privata fickor, de ska återinvesteras i välfärden.

LOs valslogan är ”Trygghet för vanligt folk”. Trygghet i vardagen ger trygga människor. Trygga barn och vuxna vågar satsa och tro på framtiden. Ett tryggt samhälle är ett samhälle fritt från brottslighet och med allmän och lika välfärd. Samhället har genom århundraden formats av oss människor. Nu är det din och min och alla andras tur att tillsammans forma framtidens samhälle. Jag vet vilken väg jag väljer, vet du?

Uppdaterad: 12 april 2018