Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Om Handels > Aktuellt > Rekordmånga nya medlemmar i Handels

Rekordmånga nya medlemmar i Handels

Coronakrisen, med permitteringar och varsel, har lett till att många anställda väljer att gå med i facket. Hittills i mars har Handelsanställdas förbund fått drygt 3.300 nya medlemmar. Under hela mars förra året kom drygt 2.200 medlemmar in.

– Det är exceptionellt. Inte ens under finanskrisen 2008 hade vi samma inflöde, säger Elisabeth Brandt Ygeman, andre vice ordförande Handels.

– Under oroliga perioder söker sig alltid fler till facket, nu är utmaningen för oss att kunna erbjuda alla medlemmar den hjälp de behöver. Vi hoppas också att kunna stärka den lokala organisationen med fler lokala förtroendevalda. Nu behövs starka fack, säger Elisabeth Brandt Ygeman.

Sedan 16 mars har antalet inträdesansökningar legat på över 200 per dag, jämfört med ett genomsnitt på 60 per dag innan dess.

–  Om takten och utvecklingen fortsätter kan vi nå 5 000 nya medlemmar under mars, säger Elisabeth Brandt Ygeman.

Alla nya medlemmar kommer att få tillgång till facklig rådgivning och stöd, även om de inte hunnit betala medlemsavgiften. Men coronakrisen har även inneburit ett stort tryck på Handels som organisation. Alla avdelningar jobbar för högtryck med förhandlingar kring corona och det är köer till telefonrådgivningen. Lättast är det för medlemmar att komma fram på chatten. Många aktuella frågor och svar kring corona går även att hitta på handels.se.

Uppdaterad: 24 mars 2020