Yrkespraktik i butik

Nya möjligheter öppnar sig för dig som har godkänd examen från ett nationellt gymnasieprogram och är under 25 år. Nu kan du ansöka om ett års yrkespraktik i butik på heltid.

Yrkespraktiken är tänkt att vara en introduktion på arbetsmarknaden, att ge färdighetsträning, höja kompetensen och utveckla branschen.

Här hittar du olika frågor och svar om yrkespraktiken.

Mer om praktiken

Det finns begränsningar för hur många praktikanter en arbetsplats får ha. Arbetsplatser med upp till 25 anställda kan ha en praktikant och är det fler anställda kan det finnas två. Tanken med det är att det ska bli bra kvalitet i yrkespraktiken, både för praktikanten och övriga anställda.

Praktiken är på 12 månader och på heltid. Ungefär 75 procent av tiden är praktik och resterande 25 procent är utbildning. En yrkespraktikant ska ha en lön om minst 75 procent av minimilönen för den som har ett års branschvana.

Här hittar du mer information om yrkespraktiken.

Handledare

För varje praktikant utses en kollega på arbetsplatsen till coach och handledare. Handledaren får en egen skräddarsydd utbildning – allt för att yrkespraktik ska bli så värdefull som möjligt! Som stöd har både praktikant och handledare tillgång till en interaktiv webbportal. I den finns det tips, råd och övningar för olika situationer – till exempel hur man blir en bättre säljare.

Uppdaterad: 2 april 2013