Jobba extra

När man är ny på jobbet är det inte alltid lätt att veta vad som gäller. Det finns en del saker som är bra att känna till.

Har du frågor kring förhållandena på ditt extrajobb, ring du som är medlem ringa Handels Direkt på 0771-666 44 på vardagar 8-18. Där kan du fråga om allt ifrån lön och schema, till hur man ska agera om man blivit trakasserad på arbetsplatsen.

På arbetsplatsen

Kolla så att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen du ska jobba på. Då får du en schyst lön och rätt till andra ersättningar. Om arbetsplatsen saknar kollektivavtal bör du fråga din chef om du är försäkrad under arbetstid. Läs mer om varför kollektivavtal är viktigt.

Bli medlem du också!

Om du tjänar upp till 9.999:- i månaden så kostar medlemsavgiften bara 130:-, hemförsäkring ingår i beloppet!

Jag vill bli medlem!

Se till att få ett anställningsbevis (pdf) så du vet under vilka villkor (antal timmar, lön med mera) du är anställd och att du faktiskt har en anställning.

Lön

Du har rätt att få lön från första timmen. Gå inte med på att provjobba gratis. Endast oseriösa arbetsgivare använder sig av detta. Här hittar du lägstalöner för butik och lager. Anställningsformer som finns är säsongsanställning, vikariat eller allmän visstidsanställning. Läs mer om de anställningsformer som finns.

Lägstaavgiften hos Handels

2016 betalar du som har en tjänar mindre än 10.000 kronor i månaden endast 121 kronor i medlemsavgift per månad. Avgiften är exklusive avgift till a-kassan. Bli medlem

Regler som gäller

Tänk på att inte jobba svart. Om du gör det så har du inte rätt till sjuklön. Du är heller inte försäkrad. Priset kan bli högre än du tror om du råkar skada dig på jobbet. Dessutom är det olagligt att jobba svart. Om du tjänar mindre än ett visst belopp per år, till exempel för att du studerar, behöver du inte betala skatt alls. Hur mycket du får tjäna varierar från år till år. Läs mer om varför du ska jobba vitt och när du ska betala skatt.

Är du under 18 år omfattas du av särskilda regler för vad du får jobba med och på vilka arbetstider. Läs mer hos Arbetsmiljöverket.

Även om du jobbar extra på lov och helger har du rätt till semesterersättning. Tänk på att ersättningen är skattepliktig. Mer information om vad som gäller hittar du på till exempel ung.lo.se.

Bärförsäljning

Bärförsäljningen är en väldigt säsongsbetonad verksamhet som pågår ungefär 4-8 veckor under sommaren. Försäljning kan ske genom egen butik på gården, i och utanför livsmedelskedjornas butiker samt via torghandel/vägförsäljning.

En del bolag har både odling, plock och försäljning. Odling och plock ligger inte under Handels avtalsområde utan det gör endast försäljningen.

Liten ordlista

Några uttryck som är bra att känna till.

Mer information för dig:

Arbetsförmedlingen - hitta jobb på Platsbanken.

Arbetsmiljöverket - så får barn och ungdomar arbeta.

Arbetstidslagen - information från Arbetsmiljöverket.

Skatteverket - information till studerande med sommar- och extrajobb.

Publicerad: 17 mars 2014 Granskad: 17 mars 2014