För tjänstemän

Här hittar du våra kurser för dig som är förtroendevald i Handels. Både kurserna på grundnivå för dig som är ny i ditt uppdrag och vidareutbildningar för dig som vill utvecklas mer i din roll.

Grundkurs för förtroendevalda tjänstemän i Handels

Förbundets grundläggande utbildning av förtroendevalda innehåller tre sammanhängande steg och fokuserar på frågor som rollen som förtroendevald, förhandlingskunskap, den fackliga grundideologin och hur ditt kollektivavtal fungerar. Utbildningen riktar sig i första hand till nyvalda förtroendevalda.

För att det ska bli lätt för dig att gå på kurs lägger vi våra kurser på olika ställen i landet beroende på var behovet är som störst. Hitta din avdelning så hjälper de dig att anmäla dig till det kurstillfälle som passar dig bäst.

Har du frågor? Ring Handels Direkt på 0771-666 444 så hjälper vi dig!

Steg 1

På den här kursen får du en en grundläggande introduktion till ditt uppdrag och din roll som förtroendevald i Handels. Du får lära dig mer om kollektivavtalet och de vanligaste arbetsrättslagarna.

Kursen är på sammanlagt 24 timmar och hålls som en 3-dagarskurs

Steg 2

På den här kursen tar vi upp frågor om arbetsmiljö och diskriminering och går igenom försäkringsskyddet i kollektivavtalet. Du kommer även få verktyg för att kunna förhandla för dina arbetskamrater.

Kursen är på sammanlagt 24 timmar och hålls som en 3-dagarskurs

Steg 3

På det sista och avslutande steget går vi igenom hur Handels som organisation fungerar och hur du kan påverka förbundet. Vi jobbar med mötesteknik och frågor kring fackligt arbete i idéburna organisationer.

Kursen är på sammanlagt 16 timmar och hålls som en 2-dagarskurs

Kursdatum 2018

Region Stockholm på Runö kursgård

Steg 1: 13-15 februari
Steg 2: 16-18 april
Steg 3: 15-16 maj

Region Skåne på Örenäs konferens

Steg 1: 10-12 oktober 2017 
Steg 2: 21-23 november 2017 
Steg 3: 22-23 januari 2018 

Vidareutbildning för förtroendevalda

Som förtroendevald behöver du då och då fylla på med kunskap och få möjlighet att utveckla dig vidare i ditt uppdrag. Därför har vi tillsammans med LO tagit fram flera vidareutbildningar som du kan gå efter grundutbildningen.
Kom ihåg att ansöka om ledighet minst fem veckor i förväg.

Insikter

Den här kursen är den naturliga ingången för dig som vill utvecklas mer i ditt uppdrag. Här får du möjlighet att fördjupa dig i den fackliga ideologins kärna. Du får lära dig mer om de olika ideologierna, hur samhället fungerar, hur beslut som påverkar oss alla fattas och hur du kan påverka samhället. Varje kurs innehåller också ett fördjupningsarbete och styrs och utformas till stor del av deltagarnas egna erfarenheter, kunskaper och behov.

Här nedan hittar du en lista på vilka övriga utbildningsområden som erbjuds. Mer info om de olika kurserna och när de går hittar du här

  • Organisation
  • Ledarskap
  • Opinionsbildning
  • Arbetsrätt
  • Förhandling
  • Bolagsstyrelser
  • Ekonomi
  • Politik och samhällskunskap
  • Pedagogik

För arbetsmiljökurser, se sidan för skyddsombud.

Funktionsutbildning för förtroendevalda

Har du blivit vald till sekreterare i klubbstyrelsen och vill veta mer om din roll? Är ni en ny styrelse som funderar på hur ni ska få bättre och trevligare möten? Hos ABF, arbetarrörelsens bildningsförbund, finns kurser i mötesteknik och funktionsutbildningar för dig som är ordförande, sekreterare, kassör eller studieorganisatör i din klubb eller avdelning.

Hos ditt lokala ABF-distrikt kan du läsa mer om vad de har på gång just nu. Din avdelning hjälper dig att boka ett kurstillfälle som passar dig. Hitta din avdelning här, eller ring Handels Direkt på 0771-666 444 så hjälper vi dig!

 

Intresseanmälan till grundkurs för tjänstemän:
Uppdaterad: 31 augusti 2017