Bli medlem

Fackets försäkring räddade huset

 Fackets försäkringar är guld värda!

Det säger Helena Muhr Adolfsson på Ica Maxi i Kalmar som fick ekonomisk hjälp efter ett tragiskt dödsfall i familjen. 

Hennes make Jocke blev svårt sjuk för ett par år sedan och avled i januari endast 47 år gammal. Mitt i sorgen fick Helena fundera på hur hon skulle kunna dra runt huset i Kalmar, både praktiskt och ekonomiskt. Maken var medlem i Målarna och omfattades av samma försäkringar som gäller för alla inom LO-kollektivet, även handelsanställda.

En livförsäkring gav familjen dels ett engångsbelopp och dels ett bidrag till begravningen. 

– Man brukar säga att pengar inte är viktigt, men det stämmer inte. Ekonomin är en stor del för att man ska må bra i vardagen, säger Helena Muhr Adolfsson.
– Det gör stor skillnad att man är försäkrad, fortsätter hon. I vårt fall kunde vi behålla huset och sätta in nytt värmesystem. Vi eldade med ved innan men det blev för omständligt när jag blev ensam.
Maken var sjukskriven några år innan han gick bort. Periodvis var också Helena långtidssjuk. Då fick de ersättning av en annan avtalsförsäkring: AGS.
– Varje krona är välkommen även om det inte handlade om några jättesummor. Men det ger trygghet och man står inte helt avklädd, säger hon.
Under sjukdomsperioden förberedde hon sig inför framtiden. Hon skrev en to do-lista.
– Det var lite jobbigt att behöva ha koll på allt själv, men vi var väl förberedda.
Hon tycker att försäkringarna och stödet från facket har fungerat bra. En del utbetalningar verkade falla ut av sig själv när dödsfallet hade registrerats, andra krävde mer pappersexercis.
– Det hade underlättat om det fanns tydligare information om vilka försäkringar som kommer automatiskt och vilka man måste begära, säger Helena Muhr Adolfsson och passar på att skicka med en reflektion:
– Man kan tycka att det är mycket pengar att betala för att vara med i facket, men när det väl händer något så är det väl värt varje krona!

Artikel ur Avdelningsnytt nr 3 2021. Läs tidningen här.

Uppdaterad: 20 oktober 2021