Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Kontakt > Avdelningar > Avdelning 17 Karlstad > Info till varslade och permitterad > Coronaviruset – det här gäller om du blivit sjuk

Coronaviruset – det här gäller om du blivit sjuk

Sjuk

Regeringen har beslutat om tillfällig ersättning för karens från och med 11 mars till och med 31 december 2020. Det innebär att du kan ansöka retroaktivt om ersättning för karens för tid från 11 mars.

Om du är anställd och har fått karensavdrag på din sjuklön gör din arbetsgivare karensavdrag som vanligt. Sedan ansöker du om ersättning för karens på Mina sidor. Din arbetsgivare gör inte något nytt karensavdrag om du blir sjuk igen inom 5 kalenderdagar. Om du har flera arbetsgivare som gör karensavdrag inom 5 kalenderdagar har du bara rätt till ersättning för det första karensavdraget.

Om du är egenföretagare och har karens i sjukperiodens början ansöker du om ersättning för karens på Mina sidor när dagarna med karensavdrag har passerat.

Om du är arbetslös, föräldraledig eller anställd utan sjuklön ansöker du om sjukpenning som vanligt på Mina Sidor. Om du har rätt till sjukpenning betalar vi ut ersättning utan karensavdrag. Är du egenföretagare och just nu föräldraledig ska du ansöka om ersättning för karens på Mina Sidor.

Om du har ett aktiebolag ansöker du om ersättning för karens som anställd. Du får ersättning för sjuklönekostnaderna i efterhand precis som alla andra arbetsgivare. Det sker via skattekontot efter att du redovisat sjuklönekostnaderna i arbetsgivardeklarationen.

Hur mycket får jag?

Du får ett schablonbelopp på 804 kronor före skatt.

Om din ansökan gäller karensavdrag som gjordes på din lön före 1 juni får du 700 kronor före skatt.

Hur ansöker jag? 

Ansök om ersättning för karens genom att klicka här

Om du inte kan ansöka på Mina sidor kan du ansöka på blankett.

6016 Ansök om ersättning för karens

Så fungerar karensavdraget

           30 sekunder          

Om du har varit sjuk och fått karensavdrag på din lön, så kan du ansöka om ersättning på 804 kronor före skatt från Försäkringskassan.

Från och med 1 juni höjs ersättningen från 700 kronor till 804 kronor före skatt. Höjningen uppdateras i Försäkringskassans system 25 juni. Om du har fått ersättning för karens med det lägre beloppet för tid från och med 1 juni till och med 24 juni kommer du att få en tilläggsutbetalning. Det sker automatiskt. Du behöver inte kontakta Försäkringskassan.

Om din ansökan gäller ersättning för karensavdrag som gjorts på din lön före 1 juni får du 700  kronor före skatt.

Uppdaterad: 13 november 2020