Susanna Gideonsson blir hedersmedlem

Susanna Gideonsson, LO-ordförande och före detta förbundsordförande för Handels, utsågs till hedersmedlem i förbundet under kongressens andra dag.

- Jag hade inte väntat mig det här. Ett jättestort tack – och som vanligt, Handels är bäst! sa en rörd Susanna Gideonsson när hon tog emot sitt diplom på plats i hemstaden Umeå.

Susanna Gideonsson höll också tal till kongressombuden i egenskap av LO:s ordförande. Hon talade om att som fackligt aktiv göra skillnad tillsammans med andra och om de många viktiga frågor som står på spel för arbetare i Sverige.

- Det handlar till exempel om den självklara rätten till ett jobb som är tillsvidare och på heltid, rätten till en lön som gör att man inte bara överlever utan kan leva, sa Susanna Gideonsson.

Hon talade också om vikten av ett fungerande sjukförsäkringssystem, en arbetslöshetsförsäkring värd namnet och om klimatfrågan som en ödesfråga:

- Det finns inga jobb på en död planet. Vi har fackliga kamrater i andra delar av världen som måste flytta på sig eftersom det inte längre går att bo överallt.

Frågorna om trygga jobb, en starkare välfärd och minskade klyftor lyfts också fram i LO-förbundens gemensamma valmanifest inför valet i september.

På valdagen kan vi alla påverka framtiden genom att gå och rösta, framhöll Susanna Gideonsson. LO-förbundens förtroendevalda har en viktig uppgift i valrörelsen som inte kan utföras av någon annan:

- Vi ska fokusera på det vi är allra bäst på och som bara vi kan göra: ta samtalen på jobbet, prata om våra viktiga frågor på arbetsplatserna med våra kamrater.

- Vi tillsammans skapar trygghet och rättvisa för vanligt folk. Om vi går samman, då är vi helt enkelt oslagbara, avslutade Susanna Gideonsson.