Stefan Löfven: "Hela arbetarrörelsen borde ta efter er"

- Ni ska vara extra stolta över ert fackliga engagemang. Det är ni som lever det fackliga löftet, sa statsminister Stefan Löfven, i en hälsning till Handels kongress idag.

En gång facklig, alltid facklig, beskrev statsministern sig själv. Han berömde Handels arbete under pandemin, bland annat med att värva medlemmar och att genomföra en bra och framgångsrik avtalsrörelse.

- Ert arbete stärker hela arbetarrörelsen och den svenska modellen och jag hoppas att hela arbetarrörelsen tar efter.

Statsministern konstaterade att Handels medlemmar, liksom de flesta andra, har drabbats av pandemin på olika sätt: en del har fått jobba väldigt mycket, andra blivit korttidspermitterade, många har varit tvungna att utsätta sig för risken att hantera och förhindra smittspridning i jobbet varje dag. Ett system för korttidspermittering, en bättre sjukförsäkring och a-kassa är några av de insatser som statsministern påminde om att regeringen tagit fram för att möta och lindra pandemins effekter.

Men nu är det dags att blicka framåt:

- Efter pandemin har vi ett nytt läge. Vi behöver behöver fortsätta att återupprätta ett starkt samhälle. Ett starkt solidariskt Sverige är det som socialdemokratin kämpar för.

- Tack och stort lycka till under kongressen, avslutade Stefan Löfven sin hälsning.

Här kan du se Stefan Löfvens tal till kongressen.