Alla eniga om slopat karensavdrag

Karensavdrag, sjukförsäkring och hur vi ska hjälpa kamrater med drogproblem engagerade kongressen när den sista delen av handlingsprogrammet för trygga jobb behandlades.

-        Det där j-a karensavdraget, nu måste det bort, konstaterade Tommie Hägg från förbundsstyrelsen.

Han berättade om Handels arbete för att påverka politikern när det gäller karensavdraget, liksom i frågan om att höja inkomsttaket i sjukförsäkringen.

- De där frågorna har vi jobbat med länge och vi fortsätter förstås, med samma kraft, sa han.

Sista kapitlet i handlingsprogrammet för trygga jobb har rubriken ”En trygg sjukskrivning och återgång till arbetet” och beskriver Handels mål och arbete med dessa frågor de kommande fem åren. En av motionerna på avsnittet handlade om vad man ska göra om en arbetskamrat måste lämna jobbet på grund av alkohol eller droger. Diskussionerna handlade om bästa sättet att se till att någon som måste lämna arbetsplatsen på grund av att hen är alkohol- eller drogpåverkad kommer dit den ska på ett säkert sätt, utan att den som följer med riskerar att råka illa ut. Kongressen beslutade att skriva in i handlingsprogrammet att arbetsgivaren ska ansvara för att den som är berörd kommer tryggt från jobbet och får den hjälp som behövs.