Varsel om konflikt på Samhall

Samtliga LO-förbund som tecknar kollektivavtal för anställda inom Samhall, bland annat Handels, har varslat om konflikt. Om man inte lyckas komma överens före den 12 oktober bryter konfliktåtgärder som övertids- och nyanställningsblockad ut. Om man inte kommer överens efter det bryter strejk ut på ett antal arbetsplatser inom Samhall från och med den 17 oktober.

Anledningen är att arbetsgivarorganisationen Almega inte vill gå med på samma låglönesatsning som andra avtalsområden redan fått i årets avtalsrörelse.

- Handels tar nu strid för låglönehöjning för alla Samhallanställda. De har en av arbetsmarknadens lägsta löner, och har rätt till låglönesatsningen som LO-förbunden enats om i denna avtalsrörelse, säger Per Bardh, avtalssekreterare på Handelsanställdas förbund

Blockad – ett första steg

Varslet innebär i ett första steg blockad mot övertid, mertid och nyanställningar inom hela Samhall i hela landet. Varslet träder i kraft från och med klockan 06.00 den 12 oktober om parterna inte kommer överens innan dess.

Strejk – nästa steg

Nästa steg är att strejk bryter ut på ett antal arbetsplatser från och med den 17 oktober klockan 06.00, om man inte kommit överens innan dess. För Handels del innebär det att alla Handels medlemmar vid Inkclub i Uppsala tillsammans med bland annat Fastighets medlemmar vid Ikea-varuhusen i Haparanda, Helsingborg och Kungens Kurva i Stockholm tas ut i strejk.

 

Fakta om Samhallavtalet

Avtalet mellan Almega Samhallförbundet och LO berör drygt 20 000 anställda inom Samhall AB, vars uppgift är att skapa utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga. Fastighets, GS, Handels, IF Metall, Seko, Kommunal samt Hotell- och Restaurangfacket har alla avtal inom Samhalls olika verksamheter. Almega Samhallförbundet företräder arbetsgivarna.