Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Aktiv i facket > Möte med medlemmar > "Nu vet vi hur man ska hantera en pandemi i butiken"

"Nu vet vi hur man ska hantera en pandemi i butiken"

Ikea på Väla i Helsingborg är det enda i världen med enbart självscanningskassor. Att hålla avstånd till kunderna under pandemin blev därför en extra svår utmaning, berättade klubben när de mötte Handels ordförande Linda Palmetzhofer nyligen.

- Det finns inget plexiglas som skydd i självscanningen och vi fick absolut inte ha munskydd och visir i början av pandemin. Många kunder har inte hållit avstånd och det har varit svårt för oss att göra det säkert att handla när kunderna inte respekterar att hålla avstånd, berättar klubbordförande Mia Fredholm.

Klubben på Ikea Väla har jobbat hårt med att få gehör för arbetsmiljöfrågorna under pandemin, vilket tagit tid men också gett resultat. Nu har företaget exempelvis en grupp som jobbar med hur man kontrollerar folkmassor (crowd management).

-        Vi har haft ett bra sätt att organisera köer, men även om vi begränsade köerna så blev det trängsel inne i butiken. När man jobbar och har fullt upp är det helt omöjligt att försöka få folk att hålla avstånd, säger Robert Sjödahl Modeer.  

- Det är egentligen nu i slutet vi haft det bästa hanteringen av pandemin. Nu när vi kanske inte behöver den. Men det visar ju också på att vi har lärt oss under tiden.  

Problemen känns igen, konstaterar Linda Palmetzhofer. Dels från flera andra digitala träffar med klubbar som hon och andra i ledningen haft. Dels från en färsk medlemsundersökning (ännu ej publicerad).

- Ungefär en tredjedel av medlemmarna har känt stor oro under corona. Vi märkte redan tidigt under pandemin att det var bättre på de ställen där vi kunde vara delaktig tillsammans med arbetsgivaren. Överlag har vi sett att arbetsgivarna varit dåliga på att göra risk och konsekvensanalyser. Och även om de gjorts så följs de inte.

- Pandemin har lärt oss mycket om hur vi kan arbeta framöver och verkligen satt fingret på varför det är så viktigt med arbetsmiljöarbetet. 

Med på mötet tillsammans med Linda Palmetzhofer var, förutom Mia Fredholm och Robert Sjödahl Modeer, även ledamöterna i klubbstyrelsen Pia Bergendahl, Tony Becker, Marie Börjesson och Ewrokomi Christoudi.

Publicerad: 24 september 2021