För alla medlemmar

Här hittar du kurserna för dig som är medlem och vill lära dig mer och facket och ditt medlemskap.

Kurser nära dig

Det är Handels olika avdelningar i landet som arrangerar kurserna. Hitta din avdelning och se vilka kurser de har på gång.

Handels avdelningar

Ta ledigt för kurs

För att det ska bli ännu lättare har du rätt att ta ledigt från jobbet för att gå en facklig kurs. Kom bara ihåg att ansöka om ledighet minst två veckor i förväg.

Har du frågor om hur det funkar? Ring Handels Direkt på 0771-666 444 så hjälper vi dig!

Facklig introduktion

Är du ny som medlem och vill veta mer om vad vi i facket gör? På en facklig introduktion berättar vi vad ett kollektivavtal är, hur dina grundläggande rättigheter på jobbet ser ut och hur det här med förhandlingar med arbetsgivarna egentligen funkar.

Har du en kompis som inte hunnit bli medlem än? Ta med hen också! Facklig introduktion är öppen både för medlemmar och blivande medlemmar.

Kursen är på 8 timmar och hålls som en 1-dagskurs.

Medlem i facket

Det här är en samlingskurs där du får lära dig om mer om hur facket fungerar, vad ett kollektivavtal är, vilka försäkringsskydd du har, vilka samhällsfrågor som påverkar oss på jobbet och i vardagen. Kursen tar också upp hur du gör om du vill engagera dig mer och hur du kan göra för att påverka på din arbetsplats.

Har du en kompis som jobbar i en annan bransch? Ta med hen också! Medlem i facket hålls med deltagare från flera olika branscher och fackförbund.

Kursen är på 24 timmar och hålls som en 3-dagarskurs.

Jobbet och samhället

Vad behöver du från samhället för att få ihop vardagen? Hur viktigt är det att barnomsorgens öppettider passar med dina arbetstider? Kan du ta kollektivtrafiken till jobbet? Hur trygg är din anställning? I kursen Jobbet och samhället får du lära dig mer om fackets roll och hur facket påverkar samhället vi lever i. På kursen diskuterar vi vilka frågor som har stor betydelse för oss på jobbet och i vår vardag och hur vi gemensamt kan påverka dem.

Förkunskaper: Medlem i facket eller AMK arbetsplatsen eller Om facket.

Kursen är på 16 timmar och hålls som en 2-dagskurs.

Mitt avtal

Det här är en kurs för dig som redan vet lite mer om hur facket fungerar och vad ett kollektivavtal är men vill fördjupa dig i vad som gäller för just din bransch.

Kursen hjälper dig att förstå det egna kollektivavtalet och att lätt hitta svar på dina frågor om olika regler och rättigheter på jobbet. Du får också lära dig mer om vad du själv kan göra för att förbättra villkoren för dig och dina arbetskamrater.

Förkunskaper: Medlem i facket eller AMK arbetsplatsen eller Om facket.

Kursen är på 16 timmar och hålls som en 2-dagskurs.

Facklig feminism

Är du intresserad av jämställdhet? Det här är kursen för dig som vill jobba för jämställdhet och mångfald på den egna arbetsplatsen, men behöver veta mer om vad facket kan göra. Kursen tar upp feminism, normkritik och hur olika maktstrukturer påverkar dig, både på arbetet och i samhället.

Kursen är på 16 timmar och hålls som en 2-dagskurs.

Min arbetsmiljö

En bra arbetsmiljö är viktig för att vi ska trivas på våra jobb. Allt från belysning, till möjligheter att gå på toaletten när vi behöver, till att slippa stress är en del av vår arbetsmiljö. På den här kursen får du veta mer om hur din arbetsgivares ansvar för arbetsmiljön ser ut och vad du kan göra för att påverka och förbättra på jobbet.

Kursen är på 16 timmar och hålls som en 2-dagskurs.

Mina försäkringar

Det här är kursen för dig som vill veta mer om dina försäkringar. Vi går igenom försäkringssystemet med samhällets, kollektivavtalets och Handels medlemsförsäkringar. Du kommer även få veta mer om pensioner och vem det egentligen är som betalar för vårt gemensamma försäkringsskydd. För dig som vill finns även möjlighet att efter kursen boka in en personlig genomgång av ditt eget försäkringsbehov.

Kursen är på 8 timmar och hålls som en 1-dagskurs.

Uppdaterad: 8 januari 2019