Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Aktiv i facket > Aktuellt för dig med förtroendeuppdrag > Vanliga frågor och svar > Hur ska man hantera lim som används inom skönhetsvård?

Hur ska man hantera lim som används inom skönhetsvård?

Fråga: Hur ska man hantera lim som används inom skönhetsvård?

Svar: Limmet som används för fransar och naglar på skönhetssalonger innehåller ofta allergiframkallande ämnen som kan ge allvarliga besvär, till exempel andningssvårigheter, hosta, kliande och rinnande ögon, astma eller eksem. I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om kemiska arbetsmiljörisker går det bland annat att hitta krav på hur man ska hantera dessa lim. Föreskrifterna är till för att du ska hålla dig frisk och kunna fortsätta att jobba i många år utan att utveckla en allergi.

Information om vilka kemiska ämnen som limmen innehåller ska finnas i den produktinformation eller i de säkerhetsdatablad som ska medfölja de kemiska produkterna.

När man arbetar med att bygga upp naglar används oftast lim som innehåller antingen metaakrylater eller cyanoakrylater. De som använder lim med dessa ämnen omfattas av Arbetsmiljöverkets föreskrifter:

  • för metaakrylater 37 a-f §§
  • för cyanoakrylater 37 a-g §§. 

Alla som arbetar med dessa typer av lim ska ha gått en särskild utbildning. De som arbetar med metaakrylater ska arbetsgivaren erbjuda läkarundersökning. De som arbetar med cyanoakrylater ska göra en läkarundersökning innan arbetet påbörjas och sedan genomgå läkarundersökningar regelbundet.

Det kan vara bra att känna till är att materialen som naglarna byggs av oftast också är allergiframkallande. Uppbyggnadsmaterialen räknas som kosmetiska produkter och såna räknas alltid som kemiska riskkällor och omfattas av paragrafer i föreskrifterna om kemiska arbetsmiljörisker.

Så kan man minska riskerna:

  • Med hjälp av ett punktutsug kan farliga ämnen i luften från limmet ventileras bort. Det gör luften bättre både för dig och för kunderna.
  • Undvik att andas in ångor ifrån limmet. Ha inte limmet nära näsa och mun utan placera limmet så att risken för exponering via inandning minimeras.
  • Använd skyddshandskar vid användning av ämnen som kan skada din hud, till exempel när du använder produkter som innehåller metaakrylater.

Länk till Arbetsmiljöverkets föreskrifter, AFS 2011:19 (ändrad och omtryckt i AFS 2014:43)

Publicerad: 4 september 2018