Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Aktiv i facket > Aktuellt för dig med förtroendeuppdrag > Vanliga frågor och svar > Kan jag få utfyllnad i lön från arbetsgivaren när jag är föräldraledig?

Kan jag få utfyllnad i lön från arbetsgivaren när jag är föräldraledig?

Fråga: Kan jag få utfyllnad i lön från arbetsgivaren när jag är föräldraledig?

Svar: Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal har du rätt till utfyllnad av föräldrapenningen från Försäkringskassan. Föräldrapenningen därifrån är 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

Som anställd inom lager, butik eller frisör där arbetsgivare tecknat kollektivavtal eller försäkring hos Fora så har du rätt att få ett föräldrapenningtillägg på 10% av din bruttolön. Du har rätt till som mest 60 dagar om du arbetat mer än 12 månader eller 180 dagar med mer än 24 månader. Men tillägget betalas bara ut under en föräldraledighetsperiod så välj din planerade längsta ledighet.

Som anställd tjänsteman, där arbetsgivare tecknat kollektivavtal har du rätt till föräldralön, som utbetalas av din arbetsgivare. Detta gäller för anställda med minst 12 månaders anställning. Beroende på vilket avtal du är anställd under ser villkoren litet olika ut. För information om vad som gäller för just dig tala med din arbetsgivare eller kontakta Handels Direkt på tfn 0771 666 444.

Uppdaterad: 6 november 2017