Bli medlem

Hur beräknar man branscherfarenhet?

Fråga: Hur beräknar man branscherfarenhet i detaljhandeln?

Blev anställd i januari 2016 och har sedan dess haft olika typer av anställning: vikariat på deltid och sedan timanställd och nu till sommaren gick jag på ett semestervikariat på deltid med genomsnitt 26,42 timmar i veckan.

Jag tog under juni examen som VM/dekoratör/butikskommunikatör, och då visste jag inte att den ger 2 års erfarenhet. Detta upptäckte jag i mitten av augusti och bad att få det ändrat. Jag undrar om jag har rätt till retroaktiv lön för juli månad och halva augusti då jag blev färdig utbildad i juni? För HR hävdar att jag har rätt till rätt timlön från det jag påpekade branschvanan (augusti). 

Svar: Din dekoratörsutbildning räknas som ett hantverksprogram och du har rätt i att den ska beräknas som 2 års branschvana. Enligt det Detaljhandelsavtalet ska du flyttas upp i lönespannet i juni dvs. den månaden du tar examen.

Detta står i Detaljhandelsavtalet på sidan 19: Uppflyttning till ny Branschvana sker när arbetstagaren uppnått sammanlagt 1, 2 eller 3 års branschvana (12, 24 eller 36 branschvanemånader).

Nyckeln här är alltså ordet ”när” vilket för din del innebär att du har rätt till retroaktiv rättning av lönen från juni.

Uppdaterad: 2 oktober 2017