Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Aktiv i facket > Aktuellt för dig med förtroendeuppdrag > Innehåll > Till förtroendevalda > Varslen i Strömstad: Handels ordförande träffar förtroendevalda

Varslen i Strömstad: Handels ordförande träffar förtroendevalda

Norges stängning av gränsen på grund av corona-pandemin är ett hårt slag mot gränshandeln i Strömstad. Runt 300 anställda har varslats om uppsägning. Igår måndag möttes förtroendevalda i berörda klubbar och Handels ordförande Linda Palmetzhofer. 

- Vi är inte vana i Handels att få så här stora varsel. Er situation är ju väldigt speciell, eftersom den beror på att ni har några kunder alls. Det är ju något vi inte kunnat föreställa oss skulle hända i vår vildaste fantasi, konstaterade Linda Palmetzhofer under mötet, som skedde digitalt.

- Det jag funderar på nu är vad regeringen hade kunnat ta till för andra åtgärder än korttidspermitteringar, som kunde hjälpa er. Går det att göra avsteg från reglerna för alla och hitta något specifikt för er? Det är sånt jag tar med mig och ska föra vidare, sa hon.

Totalt 300 varslade på Grensemat

I torsdags, den 24 september, lades ett varsel som gäller 200 anställda på Coop-företaget Grensemats tre butiker i Strömstad: Supermarket Nordby, Maximat Svinesund och Maximat Nordby. Sedan i somras är redan 96 anställda varslade på butikerna. Om alla varslade sägs upp innebär det bara blir 50 anställda kvar av en sammanlagd personalstyrka på cirka 350 personer.

Stämningen bland de anställda i de tre butikerna är uppgiven och tung. Även för dem som har jobbet kvar och än så länge är korttidspermitterade är situationen väldigt psykiskt påfrestande.

- Det är svårt att bara gå runt och titta på varandra i en tom butik utan några kunder. Städa butiken utan och innan har vi redan gjort, det finns inget mer nu, berättade en förtroendevald.

Unga människor kanske kan börja studera, eller flytta dit jobben finns. Men det är inte så lätt för de som fyllt 60.

- Jag oroar mig framför allt för de äldsta kvinnorna, som närmar sig pensionsåldern. Det finns ju inte ett enda ledigt jobb i Strömstad, men har du jobbat deltid i handeln och kanske varit hemma med barn så har du inte råd att gå i pension i förtid, lyfte en annan.

- Men om alla flyttar bort eller börjar göra annat, vilka ska då jobba i butikerna den dagen gränsen mot Norge öppnas igen? Det behöver politikerna också fundera över, sa Linda Palmetzhofer.

Anställda får inte schema i tid

Arbetsgivare och chefer har inte synts till, ingen finns till hands för att informera. På en av butikerna får de anställda inte ens sina scheman för jobbet under korttidspermitteringen i god tid. Då är det helt omöjligt att planera livet.

Nästa förhandling om varslen ska ske den 8 oktober. Fram till dess kommer Handels avdelning i Trollhättan att fortsätta hjälpa klubbar och anställda med alla praktiska frågor, exempelvis kring a-kassa, jobbsökeri osv. Viktigt är också att ställa krav på den arbetsgivare som inte klarar att lämna scheman i tid. 

Handels ledning fortsätter att lyfta frågan politiskt om den exceptionella situation som uppstår när en liten stad blir av med en stor del av jobben. Inte för att en industri läggs ner, utan för att ett annat land tillfälligt stängt sin gräns. 

- Tack för att ni delade med er och att vi kunde ses så snabbt. Och jag kommer ta upp med politiken om det går att ta till några särskilda åtgärder i den här exceptionella situationen, avslutade Linda Palmetzhofer mötet

Uppdaterad: 29 september 2020