Vi kämpar för trygga jobb oavsett regering

- Det är skönt att Sverige slipper en blåbrun regering. Men vi sätter alltid Handels medlemmar i främsta rummet, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson.

I förra veckan blev det klart att Socialdemokraterna bildar regering med Miljöpartiet, med stöd av Liberalerna och Centerpartiet i budgetfrågor.

- Oavsett regering fortsätter vi att kämpa för trygga jobb och bättre villkor på arbetsmarknaden, konstaterar Handels ordförande.

Det tog fyra månader och tre omröstningar i riksdagen innan det äntligen gick att bilda en regering. Resultatet blev historiskt i och med att de politiska blocken bröts upp – vilket var nödvändigt för att stänga Sverigedemokraterna ute från direkt politiskt inflytande.

Regeringsförklaringen har tydliga inslag från de borgerliga partierna. Kritiken från fackligt håll är bland annat att den inte utjämnar klyftor mellan fattiga och rika och att marknadshyror ska införas i nyproduktion.

Det finns även oroande skrivningar om arbetsrätten. Arbetsmarknadens parter ska ta fram förslag på hur den kan moderniseras. Om de inte kommer överens kan det komma lagförslag på hur turordningsreglerna ska mjukas upp.

Men det finns även bra delar i regeringsförklaringen. Jämställdhetsmyndigheten blir kvar, det satsas rejält på välfärden de kommande åren, pensionerna höjs och en första del av Socialdemokraternas familjevecka införs, med tre extra lediga dagar till familjer. Dessutom finns en tydlig och nödvändig miljöprofil - hållbarhetsfrågor måste prioriteras högt med tanke på klimatkrisen.

Du som varit aktiv i valrörelsen och pratat fackliga frågor, tack än en gång för ditt engagemang! Medlemmarnas intressen går alltid först. Vårt fokus är fler trygga jobb. Om regeringen lägger förslag i en annan riktning kommer vi att agera.

Publicerad: 25 januari 2019