Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Aktiv i facket > Aktuellt för dig med förtroendeuppdrag > Innehåll > Till förtroendevalda > Stor majoritet Handelsmedlemmar gynnas av LO-samordningens satsning på att höja låga lönerner i LO-samordning

De flesta Handelsmedlemmar gynnas av LO-samordningens satsning på låga löner

Pensionsavsättning från första arbetade timmen, tydlig satsning på låga löner och bättre skydd mot sexuella trakasserier är prioriterade frågor i LO-samordningen.  

Nyligen blev det klart vilka frågor Handels och elva andra LO-förbund vill driva gemensamt i avtalsrörelsen 2020.

- Jag är glad att vi har kommit överens om ett brett grepp med en hel del som är riktigt bra för oss, sa Handels ordförande Susanna Gideonsson på presskonferensen efter LO:s representantskap.

Kravet i låglönesatsningen är att alla som tjänar under 26.100 kronor (uppräknat till heltid) ska få lika mycket i lönehöjning som den som tjänar 26.100. Den procentuella lönehöjning som den får som tjänar 26.100 kronor ska även de som tjänar mindre få. Eftersom majoriteten av anställda i detaljhandeln, nästan 80 procent, har en inkomst under 26.1000 kronor i månaden, gynnar detta "knä" Handels medlemmar.

Läs mer om kraven i LO-samordningen här.

Höstens avtalskonferenser

Större inflytande över den egna arbetstiden och tydliga system för när lönen ska höjas är några av de frågor som diskuterats under höstens avtalskonferenser. Läs mer om olika gruppers viktiga frågor här. 

Nu börjar arbetet med att formulera vilka förbättringar Handels vill ha i kollektivavtalen. Först ut är de med Svensk Handel - parterna byter avtalskrav med varandra i slutet av januari.

Uppdaterad: 29 oktober 2019