Bli medlem

Stopp för obetalda praktikanter under julhandeln

Under julhandeln ska det inte vara några obetalda praktikanter i butiker och på lager. Denna jul är det stopp för praktikanter under perioden 25 november till och med 5 januari.

Snart är julhandeln igång och då behövs ofta extra personal eftersom kundtrycket är högre. Men tänk på att det är viktigt att de som jobbar har lön enligt kollektivavtal!

Önskvärt är att i första hand deltidsanställda får de extra timmarna, om de önskar det. Obetalda praktikanter ska dock inte tas emot under julhandeln, enligt praxis sedan lång tid mellan Handels och Arbetsförmedlingen. Detta gäller under perioden 25 november 2019 till och med 5 januari 2020.

Det går att göra undantag, men bara i särskilda fall. Det kan exempelvis handla om praktik kombinerad med utbildning, om det finns en särskild överenskommelse med klubben på arbetsplatsen. Då ska det även klart framgå att den vanliga vikariebemanningen inte påverkas av praktiken.

Praktikstoppet gäller inte vanliga subventionerade anställningar, till exempel anställda som har lönebidrag, anställningsstöd, instegsjobb eller liknande. Men se upp om det kommer önskemål om subventionerade anställningar lagom till jul, i så fall kan det vara ett sätt att komma undan praktikstoppet.

Uppdaterad: 12 november 2019