Sätt stopp för allmän visstid - SÄG IFRÅN

Tack vare metoo-rörelsen vet vi att många kvinnor i vår bransch utsätts för trakasserier på jobbet - och hur svårt det är att säga ifrån med en otrygg anställning. Känner du också att det är dags att sätta stopp nu, delta du också, SÄG IFRÅN!

Det är fackförbunden Handels, Hotell-och restaurangfacket HRF och Seko som startat kampanjen sägifrån. Med den vill vi påverka politikerna att avskaffa anställningsformen allmän visstid.

Bland kvinnor i detaljhandeln saknar hela 77 procent en fast anställning på heltid. Många jobbar deltid och visstidsanställning är utbrett. Men med en otrygg anställning är det svårt att säga ifrån mot trakasserier, visar undersökningar och vittnesmål i samband med #metoo. I vår bransch finns exempelvis uppropet #obekvämarbetstid, som innehåller vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp från chefer, kollegor och kunder.

Det var den borgerliga regeringen, ledd av Moderaterna, som införde anställningsformen allmän visstid. Därför riktar sig kampanjen SÄG IFRÅN mot Moderaterna, som nu säger sig vara förfärade över de berättelser som kommit fram i metoo-uppropen.

Via sajten sägifrån.se kan man skriva under ett kort brev som kräver att Moderaterna ändrar sig kring allmän visstid, så att anställningsformen kan avskaffas.

Här kommer du till sägifrån.

Läs mer om metoo-uppropen.

Uppdaterad: 22 februari 2018