När var hur - så röstar du i årets val

Om du inte kan gå till vallokalen den 9 september går det bra att förtidsrösta istället. Om du redan har fått ditt röstkort hem i brevlådan går det bra att förtidsrösta från och med idag.

För att få rösta måste du alltså ha fått ett röstkort hem i brevlådan. Det skickas till den adress du är skriven på. Där framgår vart du ska gå för att rösta om du vill göra det på valdagen, den 9 september. När du kommer dit räcker det att visa upp sitt ID-kort för att få rösta, sen prickas du av i en lista som valförrättarna har, vallängden.

Men du kan också rösta i förväg. Från och med idag den 22 augusti kan man rösta i en lokal för förtidsröstning. Var de finns framgår av hemsidan www.val.se. Då ska du ta med dig ditt röstkort och ett ID-kort.

För att få rösta i riksdagsvalet måste du ha fyllt 18 år och vara svenska medborgare. I landstings- och kommunalvalen får fler än bara svenska medborgare rösta. Läs mer på www.val.se

Det går inte att rösta på internet eller via exempelvis e-post eller sms. Valsedlarna måste läggas i anonyma kuvert för att vi väljare ska vara säkra på att ingen annan kan se vad vi röstar på. Hur valen ska gå till har riksdagen bestämt i Vallagen.

Osäker på vilket parti du ska rösta på? Läs mer här om vilka frågor som är viktiga för Handels i valet.  

Publicerad: 22 augusti 2018