S-löfte om pensioner gynnar Handels-pensionärer

Många av Handels pensionärsmedlemmar skulle gynnas av det löfte om höjda pensioner som Stefan Löfven lovade i sitt tal på 1 maj.

- Denna höjning skulle innebära en lindring för många med låg pension, kommenterade Linda Palmetzhofer, förste vice ordförande på Handels vallöftet från S i ett pressmeddelande.

Den genomsnittliga inkomsten för dem som idag är pensionärer och medlemmar i Handels är så låg att den ligger under fattigdomsgränsen. Det visade Handels i en undersökning 2016. Då fick den genomsnittlige pensionärsmedlemmen ut 13.100 kronor i månaden före skatt.

Socialdemokraterna föreslår nu ett tillägg till den allmänna pensionen, som trappas upp från 9.000 kronor i allmän inkomstpension och trappas av vid 17.000 kronor. För den som har en allmän inkomstpension på mellan 11.000 och 14.000 kronor i månaden handlar det om en höjd pension på 600 kronor i månaden, säger Stefan Löfven. Partiet räknar med att ungefär 1,2 miljoner pensionärer omfattas av förslaget, till exempel många butiksanställda.

Förslaget om höjd pension kommer att presenteras för de andra partierna i Pensionsgruppen (det vill säga de partier som står bakom det svenska pensionssystemet). Om de andra partierna där inte vill stöda förslaget så vill S gå en annan väg: sänka skatten för dessa pensionärer istället, så att resultatet blir detsamma.

Läs mer om S förslag om höjda pensioner.

Läs mer om Handels pensionärer i rapporten ”Man får lära sig att leva på det man har”.

Uppdaterad: 2 maj 2018