Riksdagen sa nej till moderat statsminister

Idag röstade riksdagen om moderaternas Ulf Kristersson som statsminister. Men riksdagen sa nej. Det blev 154 röster för och 195 röster mot Kristersson

”Riksdagen sa nej till en regering som lutar sig mot högerextrema SD. En sån regering hade hotat sammanhållningen i Sverige och gett tuffa tider för svenska arbetare. Heder till C och L. De står på rätt sida historien. Nu måste partierna hitta en lösning där Sverige står tryggt”, kommenterade Handels ordförande Susanna Gideonsson på twitter. 

Det var talmannen som lade fram förslaget om Ulf Kristersson som statsminister. Denne berättade att han tänkte bilda regering tillsammans med enbart Kristdemokraterna. Varken Liberalerna eller Centerpartiet ville ingå i regeringen, eftersom denna skulle bli beroende av Sverigedemokraternas stöd för att få igenom sin politik.

Vid omröstningen om Kristersson som statsminister röstade därför ledamöterna från Liberalerna och Centerpartiet på samma sätt som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet mot Ulf Kristersson som statsminister. Det var bara ledamöterna från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som röstade ja till Kristersson. 

Nu är det upp till talmannen igen att fundera vidare och komma med förslag på vem som kan bilda regering. Hittills har talmannen först låtit Moderaternas Ulf Kristersson få uppdraget att sondera om hans parti kan bilda en regering som kan accepteras av riksdagen, därefter gick uppdraget till Socialdemokraternas Stefan Löfven. Båda partiledarna kom tillbaka med beskedet att de inte bedömde att de kunde bilda en regering som skulle få en majoritet i riksdagen. 

Därefter presenterade talmannen alltså Ulf Kristersson för omröstning i riksdagen som statsminister. Men omröstningen idag den 14 november ledde alltså inte till att han blir statsminister eller att det blir en ny regering. 

För talmannen återstår nu tre försök att föreslå en statsministerkandidat som har stöd för en regering i riksdagen. Om riksdagen skulle rösta nej fyra gånger till förslag om statsminister blir det nyval. 

Handels anser att en Socialdemokratiskt ledd regering är det som bäst kan ta tillvara medlemmarnas intressen, till exempel när det gäller viktiga frågor inom arbetsrätt (såsom att slopa allmän visstid) och i välfärden (till exempel att stoppa vinster för privata företag). En undersökning efter valet visar att stödet för en S-ledd regering är starkt bland medlemmarna

Är du intresserad av att följa Handels i politiken? Då är twitter ett bra sätt! Följ ordföranden Susanna Gideonsson på @handels_susanna.

Uppdaterad: 14 november 2018