Kom ihåg att du kan påverka ditt schema

September är en viktig månad för planering av kommande år. Det är ofta då du ska lämna önskemål som rör schemat. Du som jobbar i butik eller på lager och e-handel, se till att utnyttja rättigheten!

För dig som jobbar i butiker och på privat lager och e-handel finns särskilda regler om hur du kan påverka ditt schema och din arbetstid. Reglerna står i kollektivavtalen med Svensk Handel för detaljhandel och för lager och e-handel och med Arbetsgivarföreningen KFO, om du jobbar på Coop-butik. 

Senast den 30/9 ska du lämna dina önskemål om du jobbar i privat butik. Det kan till exempel handla om att berätta vilka fem dagar du inte vill vara schemalagd nästa år. Eller vilka helger du vill jobba och hur du önskar arbeta på sena kvällar, lördagar, söndagar och helgdagar. 

Men även om reglerna finns i kollektivavtalet är det ni som är fackligt förtroendevalda som kan bevaka att de verkligen följs på just er arbetsplats. Om ni inte skulle ha en ordentlig bemanningsplanering på din arbetsplats, ta upp det med arbetsgivaren. Och berätta för arbetskamraterna om rättigheten att kunna påverka schemat. 

Här kan du läsa mer. 

Så påverkar du ditt schema i privat butik.

Så påverkar du ditt schema i Coop-butik.

Så påverkar du ditt schema på privat lager och e-handel.

För anställda på Coop-lager gäller att schema och arbetstider fastställs och ändras av arbetsgivare och fackklubb tillsammans. I största möjliga utsträckning ska hänsyn tas till de anställdas önskemål.

Uppdaterad: 6 september 2019