Bli medlem

Missa inte att söka kollektivavtalets försäkringar

Totalt 222 miljoner kronor fick Handels medlemmar ta del av i försäkringar från AFA förra året. Det handlar om extra pengar via kollektivavtalet till den som exempelvis är sjukskriven, föräldraledig eller skadar sig på jobbet. 

Det är LO och AFA som tagit fram statistiken, som visar att Handels medlemmar tillsammans fick ut mest i ersättning av alla förbund år 2018, med 222 miljoner kronor. Därefter kom IF Metall med 216 miljoner, Byggnads med 116 miljoner och Transport med 93,5 miljoner kronor. 

Men erfarenheten visar att många medlemmar missar de kollektivavtalade ersättningarna, helt enkelt på grund av att de inte känner till dem, berättar försäkringsombudsman Patrick Roselin på LO för tidningen Arbetet. Exempelvis är det många som missar föräldrapenningtillägget som infördes 2014. Det ger 10 procent extra i ersättning till den som är föräldraledig, samt avsättning till pensionen. En annan försäkring som få känner till är att den som varit sjukskriven mer än 14 dagar ska anmäla det till AFA och då får extra ersättning. 

De förtroendevalda försäkringsinformatörerna gör en stor insats på arbetsplatserna, genom att berätta om och hjälpa till att söka försäkringarna. Så sträck på er ni försäkringsinformatörer, som har del i att Handels medlemmar toppar listan av utbetalda försäkringar.

Här kan du läsa mer om kollektivavtalets försäkringar och hur man söker dem. Tipsa dina arbetskamrater!

Publicerad: 26 april 2019