Oacceptabla förhållanden på företag i nagelbranschen

Anställda som kommit till Sverige för att jobba på en stor kedja med nagelsalonger arbetar under slavliknande förhållanden. Det avslöjade Uppdrag granskning i ett program nyligen.

-  Vi gör allt som står i vår makt att hjälpa dessa anställda och vi driver självklart deras ärende. Men det är först när medlemmar vågar berätta för oss, som vi kan göra något, förklarade Handels ordförande Susanna Gideonsson, när hon intervjuades i SVT Morgon inför programmet.

Tio timmar om dagen, sex dagar i veckan utan övertids- eller ob-ersättning. Det är verkligheten för de anställda på nagelkedjan, enligt vad som framkommer i Uppdrag granskning. Dessutom måste de anställda när de fått ut sin månadslön betala tillbaka större delen av den till arbetsgivaren.

Ändå finns det ett kollektivavtal på papper. Men facket är ju ingen myndighet som kan bedriva utrednings- och övervakningsverksamhet och se till att alla som tecknat ett kollektivavtal också följer det. Förutom medlemmar på arbetsplatserna behövs en motpart att arbeta tillsammans med, en arbetsgivarorganisation. Någon sådan finns inte för nagelskulptörbranschen.

- De seriösa företagen i branschen måste ta täten och bilda en arbetsgivarorganisation, så vi tillsammans kan rensa ut dem som ägnar sig åt den här typen av människohandel-liknande verksamhet, säger Susanna Gideonsson. 

Det stora problemet är att anställda som jobbar under de förhållanden som beskrivs i programmet oftast inte vågar höra av sig till facket. De kan ha blivit hotade av arbetsgivaren och är rädda för vad som ska hända dem själva och deras familjer om de berättar. 

Nu behövs krafttag från alla inblandade för att få bort företag som behandlar sina anställda så som nagelsalongkedjan gör, menar Handels. ”Alla” innebär att även kunder och myndigheter måste vakna. 

- Min uppmaning till dem som går till nagelsalonger är att fundera på om priserna verkar rimliga. Prata med dem som gör dina naglar. Verkar de må bra?

- Sen behövs initiativ från Migrationsverket, rättsväsendet och skattemyndigheterna för att kontrollera dessa företa och deras ägare. Det är ett jobb för de offentliga institutionerna, inte för oss som facklig organisation, säger Susanna Gideonsson. 

Se SVTs Uppdrag granskning om villkoren för nagelskulptörer.

Se Susanna Gideonsson i SVTs morgonstudio inför Uppdrag granskning.

Läs Susanna Gideonssons debattartikel på SVT Opinion.

Läs Handels pressmeddelande apropå Uppdrag gransknings avslöjande.

Uppdaterad: 18 februari 2019