Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Aktiv i facket > Aktuellt för dig med förtroendeuppdrag > Innehåll > Till förtroendevalda > LO-krav: Även handelns anställda bör prioriteras i vaccineringen

LO-krav: Även handelsanställda bör prioriteras i vaccineringen

LO-medlemmar som jobbar i branscher där man har kontakt med andra människor bör prioriteras i vaccineringen mot covid-19. Det handlar inte bara om anställda i vården, utan även till exempel i handeln, säger LO i krav till regering och riksdag.

LO-förbundens medlemmar kan inte arbeta hemifrån. De får samhället att fungera. Därför tar de också de största riskerna med hälsa - och i värsta fall livet - som insats. Den 15 januari presenterade LO krav på regering och riksdag som gäller hanteringen av Covid-19-pandemin.

- För mig är det självklart att människor som inte kan jobba hemifrån ska vaccineras före andra. I synnerhet de vars arbete det är att träffa andra människor varje dag. Självklart ska ingen gå före riskgrupper eller vårdpersonal, men när det handlar om att vaccinera resten av befolkningen bör de som på olika sätt står i pandemins frontlinje, så som anställda i handeln, att få gå före, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer apropå LO-kraven.

- Det är också rimligt att åka ut och vaccinera personal på plats på större handels/arbetsplatser, istället för att alla anställda ska åka var för sig till en vaccinationsplats och därmed belasta kollektivtrafik, riskera trängsel och smittspridning, säger hon. 

LO:s krav kring Covid-19 pandemin kan sammanfattas så här:

  • Prioritera LO-medlemmarna i kontaktnära branscher i vaccineringen
  • Rimliga villkor för den som blir sjuk i covid-19
  • Heltidspermittering och andra ekonomiska stöd för kontaktnära branscher
  • Kick-starta ekonomin: breda satsningar på välfärd, digitalisering och grön omställning
  • Sjösätt brett program mot massarbetslösheten

Läs mer om åtgärderna här. 

Uppdaterad: 18 januari 2021