Lagen om anställning utan skydd

- Det här rent ut sagt för jäkligt! Nu är det fritt fram för arbetsgivarna att tvinga anställda att gå från heltid till deltid, säger Susanna Gideonsson, förbundsordförande Handels, med anledning av dagens dom i Arbetsdomstolen.

Vi stämde i AD för att pröva Lagen om anställningsskydd, idag fick vi en dom som visar att vi bara har en lag om anställning. Lagarna på arbetsmarknaden är grunden för våra kollektivavtal, nu har stora delar av grunden spruckit.

- Det här är oerhört allvarligt, ingen går längre säker på arbetsmarknaden. Det är inte rimligt att en arbetsgivare från ena dagen till den andra ska kunna hyvla ner de anställdas arbetstid. Det är väldigt stor skillnad att leva på en deltidslön istället för en heltidslön, säger Susanna Gideonsson.

Handels stämde Coop när anställda på Coop Forum-butiken i Marieberg i Örebro fick sina heltidstjänster neddragna till deltidstjänster. Förändringen skulle ske omedelbart, då Coop menade att det handlade om omreglering av tjänster vilket inte omfattas av några turordningsregler eller uppsägningstider enligt LAS. Handels anser att vid arbetsbrist ska LAS gälla, vilket betyder att arbetsgivaren ska ta hänsyn till turordningsregler samt uppsägningstid.

- Domen visar att dagens LAS är som en schweizerost, med stora hål och lätt att hyvla. Det här ställer stora krav, både på arbetsmarknadens parter och sittande regering att agera för att täppa till hålen. Vi måste ha hållbara regelverk som fungerar på dagens arbetsmarknad. Ingen anställd ska behöva leva med ständig oro för att inte kunna försörja sig, avslutar Susanna Gideonsson.

Läs AD-domen.

Uppdaterad: 1 december 2016