Bli medlem

Karensavdrag bort för att bekämpa corona-viruset

Karensavdraget för första sjukdagen slopas på grund av corona-viruset. Det meddelade regeringen vid en presskonferens idag.

- Det är ett bra besked av regeringen, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson.

- Det är aldrig rimligt att behöva gå sjuk till jobbet för att man inte har råd att stanna hemma och särskilt inte nu. Det vore förstås ännu bättre om avdraget avskaffades helt och hållet - det är nästa steg.

Nu ska riksdagen fatta beslut om det slopade karensavdraget så fort som möjligt i en extra ändringsbudget. Förslaget kommer förhoppningsvis att gå igenom, eftersom det är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och januariöverenskommelsens partier, Centerpartiet och Liberalerna som står bakom det. (mer om januariöverenskommelsen här)

På en fråga under presskonferensen om från och med när karensavdraget slopas svarade finansminister Magdalena Andersson ”Idag”, alltså från den 11 mars.

Staten kommer att betala ut sjukpenning för första dagen i sjukfallet och syftet är ju att ingen som känner sig sjuk ska stanna hemma av ekonomiska skäl.

Regeringen har flera förslag i ändringsbudgeten som ska stärka samhället i att bekämpa utbrottet av corona-virus. Det handlar bland annat om pengar till personal i sjukvråden, laboratorieanalyser, material och smittspårning.

Dessutom kommer ett förslag om korttidsarbete som ska träda i kraft från 1 maj. Det innebär att företag som hamnar i ekonomiska bekymmer kan låta personalen gå ned i arbetstid och lön i stället för att varsla om uppsägning och att staten är med och betalar kostnaderna.

Här kan du läsa mer om vad som gäller med anledning av corona-viruset.

Uppdaterad: 11 mars 2020