Hur kallt får det vara egentligen?

Snön faller, kylan kommer och det märks för dem som jobbar i butik. Hur kallt får det vara? Vad gäller när dörrarna hela tiden öppnas och stängs?

Än så länge åker temperaturen över och under nollstrecket som en jojo, och det tar ett tag innan vintern är här över hela landet. Men utan tvekan går vi mot kallare tider. 

Förra vintern gick det så långt som till Arbetsdomstolen. På Pressbyrån i Luleå var det så kallt att det regionala skyddsombudet förbjöd allt arbete genom ett skyddsstopp. Men butiken höll öppet ändå och de anställda fick fortsätta jobba. Pressbyrån tvingades betala skadestånd till facket.

På andra håll har man fått ställa in extraelement vid kassan, delat ut fleecejackor och stängt av automatöppningen av dörrarna.

Alla individer är olika och upplever också temperaturen olika. Därför finns ingen exakt gräns för hur kallt det får vara på en arbetsplats, enligt Arbetsmiljöverket. Grundkravet är ett "lämpligt" klimat. Vid stillasittande arbete, som är fysiskt mindre ansträngande, bör temperaturen vintertid ligga mellan 20-24 grader. Vid rörligt eller fysiskt mera ansträngande arbete bör den vara minst 14-15 grader. Under tillfälliga köldknäppar får man acceptera lägre temperaturer.

Läs mer i Handelsnytt.

Publicerad: 1 december 2016