Höga krav och förväntningar på Eva Nordmark

Avskaffa allmän visstid, stoppa hyvlingen och satsa på en fungerande omställning och kompetensutveckling som gäller alla. Det är några uppmaningar från Handels till  TCO:s förra ordförande Eva Nordmark, som blivit ny arbetsmarknadsminister. 

När riksdagen öppnade igår den 10 september presenterade statsminister Stefan Löfven tre nya ministrar: Utrikesminister Ann Linde, utrikeshandelsminister Anna Hallberg och så arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Hon tar över efter Ylva Johansson, som har blivit EU-kommissionär. 

Eva Nordmark, som fram till igår var ordförande för TCO, tjänstemännens centralorganisation, är väl känd för fackförbunden. Handels ordförande Susanna Gideonsson var bland de första att gratulera henne till jobbet:.

 -   Det är både bra och roligt att det är just du som fått jobbet som arbetsmarknadsminister, sa hon i en hälsning på facebook.

Susanna Gideonsson tog tillfället i akt att påpeka vilka reformer Handels tycker är viktiga på arbetsmarknaden. Det handlar förstås om att modernisera LAS, så att den passar dagens otrygga arbetsmarknad, framför allt genom att avskaffa allmän visstid och stoppa hyvling. Det handlar om att satsa på en fungerande omställning och kompetensutveckling för alla anställda, oavsett yrke och bostadsort. Och det handlar om att få ordning på Arbetsförmedlingen. Det kaos som är idag drabbar framför allt de som behöver hjälpen bäst, de som har störst behov av att komma in på arbetsmarknaden.

Klippet på facebook avslutas med att Handels ordförande ses posta några av Handels utredningar, som beskriver förhållandena på arbetsmarknaden för Handels medlemmar. 

Se Susanna Gideonssons hälsning på facebook.

Läs tidningen Arbetets artikel om ny arbetsmarknadsminister.

Här hittar du Handels utredningar.

Uppdaterad: 11 september 2019