Handels hörs i den aktuella debatten

Villkoren för e-handelsanställda och frågan om tillträdesförbud i handeln för att hindra trakasserier mot butiksanställda är två frågor i vilka Handels skapat debatt på senare tid.

E-handelsanställdas arbetsvillkor är värt att uppmärksamma i jultid, då pressen och arbetstempot är mycket högt. Handels vet att arbetsmiljön är sämre i företag som inte har kollektivavtal – och det är än så länge färre kollektivavtal inom e-handeln jämfört med övriga handeln. I en debattartikel som fått stor spridning runt om i landet uppmanas därför alla läsare att handla hos företag där det finns kollektivavtal.

Läs debattartikeln här.

En fråga som varit högaktuell sedan mitten av oktober är den om sexuella trakasserier i samhället, uppmärksammad under #metoo. Frågan är viktig för Handels, eftersom trakasserier av alla sorter strider mot förbundets grundläggande värderingar. Förbundets ledning har själva undertecknat kampanjen #inteförhandlingsbart, som gäller trakasserier inom själva fackföreningsrörelsen. Dessutom har ordförande Susanna Gideonsson undertecknat flera debattartiklar som tar upp ämnet. Den senaste, i tidningen Metro, som hon skrivit tillsammans med Svensk Handels ordförande Karin Johansson, handlar om tillträdesförbud i handeln. Susanna Gideonsson och Karin Johansson kräver en lagändring, så att butikerna tillfälligt kan porta kunder och därmed hindra trakasserier mot butiksanställda.

Läs debattartikeln här.

Uppdaterad: 18 december 2017