Bli medlem

Fler fackliga kurser att välja på för nybörjare

Förra året slog Handels rekord i antalet utbildningsdagar för medlemmar. Nu finns flera olika kurser att börja med för den som är nybörjare på fackliga frågor. Peppa jobbarkompisarna att gå!

Under 2019 gick 2044 Handelsmedlemmar en medlemsutbildning och tillsammans utbildade de sig i 5106 dagar. Antalet utbildningsdagar ökade  från 2170 dagar år 2017 till 3580 dagar år 2018 och rekordhöga 5106 dagar 2019. Visserligen var det något antal färre personer som gick utbildning 2019 än året innan, men med tanke på att studiesystemet lades om det året så är det ett mycket gott resultat.

- Nu finns det flera olika kurser som man kan börja med som ny medlem. Det beror på att vi lagt om studiesystemet bland annat så att de som har ett specialintresse kan gå på kurs direkt i just det ämnet, eller så kan man välja att börja med en facklig grundkurs  berättar Emma Almgren, studieombudsman på Handels.

Dessutom har utbildningarna blivit lite längre, tre eller två dagar.

Den självklara utbildningen att börja med är kanske tredagarskursen Medlem i facket. Men beroende på intresse går det lika bra att börja med kurserna Min arbetsmiljö, Mina försäkringar eller Facklig feminism. De  kräver inte några särskilda fackliga förkunskaper av deltagarna. För dig som är under 30 år finns dessutom LO-kursen Om facket, som inte heller kräver några förkunskaper. Bra att veta för er förtroendevalda när ni vill hjälpa arbetskamraterna att lära sig mer!

Men kurserna Mitt avtal och Jobbet och samhället kräver lite mer, de är påbyggnadskurser för dem som har gått Medlem i facket eller någon annan grundkurs (LO:s Om facket eller den gamla kursen AMK Arbetsplatsen).

Här finns beskrivningar av de medlemskurser som ingår i Handels studiesystem.

Alla kurser finns på samtliga avdelningar, men kurstillfällena varierar. Här hittar du alla avdelningar. (Om du saknar en kurs hos din avdelning, hör av dig till avdelningen. Det kan vara så att avdelningen inte hunnit att lägga upp kurstillfället än).

År 2021 kommer utbildningssystemet för förtroendevalda att läggas om, med nya kurser.

Uppdaterad: 28 januari 2020