Du behövs! Dags att hålla möten och prata om avtalet

Till 1 april nästa år ska vi vara överens med arbetsgivarna om nya kollektivavtal för de flesta av Handels medlemmar. Det är hög tid att ta reda på vilka frågor som medlemmarna tycker är viktigast. Du spelar stor roll i det arbetet! 

Avtalsrörelsen börjar ju långt innan förhandlingarna med arbetsgivarna startar. Vi måste ta reda på vilka frågor som är viktigast för dig och dina arbetskamrater på handelns alla arbetsplatser.

Klubbmöten

Ta chansen att påverka! Börja med att hålla klubbmöten på ditt jobb med avtalet som tema, prata ihop er och enas om tre viktiga frågor inför förhandlingarna. Mötena bör hållas under perioden mars-maj i vår. 

Det är förstås bra om alla är pålästa om sina avtal. Därför har vi skrivit enkla sammanfattningar om våra fem största avtalsområden, tillsammans med diskussionsfrågor att använda på mötena. Men det är förstås fritt fram att ta upp vilka frågor ni vill! Via Handels facebooksida kommer vi att uppmana alla medlemmar att prata om avtalen på sina arbetsplatser och att delta på de klubbmöten som ordnas om detta. 

Avtalskonferenser

Skicka sedan er representant till våra avtalskonferenser i höst. Det ska vara någon från klubbstyrelsen eller ett fackombud. Där fortsätter diskussionen om vilka frågor som ska prioriteras inför avtalsförhandlingarna.

Om du inte har en klubb på din arbetsplats, hör av dig till din avdelning. Du och dina arbetskamrater kan diskutera ert avtal i avdelningens ”allmänna klubb”, som också kan skicka en representant till avtalskonferenserna.

Frågor?

Har du frågor och funderingar kring hur ni ska lägga upp era diskussioner/arbetsplatsträffar om avtalen? Kontakta gärna din avdelning, som kan hjälpa till såväl inför som under själva mötet.

Läs här om avtal och diskussionsfrågor.

Uppdaterad: 22 februari 2019