Bli medlem

Viktigt att skydda butiksanställda mot corona-smitta

Många av er som jobbar i handeln, på butiker och i lager, har ett fantastiskt viktigt jobb just nu. Det handlar om att se till att vi alla får mat och andra varor som behövs för ett drägligt liv. Men minst lika viktigt är att ni själva kan jobba säkert! 

Folkhälsomyndigheten har just kommit med riktlinjer för handeln. Det handlar om att begränsa antalet kunder och att glesa ut kassaköer. Ansvaret för detta har arbetsgivaren. Och det är alltid arbetsgivaren som ska göra risk- och konsekvensanalyser för arbetsmiljön, även i corona-tider.

Redan har stora kedjor tagit en rad olika åtgärder för att skydda sina anställda: Till exempel noggrannare städning, plexiglas framför kassorna, handskar till personalen, uppdelning i mindre grupper vid lunch och så vidare.

För dig som är skyddsombud har Prevent tagit fram en särskild checklista för corona. Har ni inget skyddsombud på arbetsplatsen, titta gärna ändå och tipsa arbetsgivaren!

Här har vi samlat frågor och svar om corona och jobbet. Sidan uppdateras kontinuerligt, med frågor och svar och nyheter, till exempel nu senast om förändringarna i a-kassan. Sprid och tipsa arbetskamraterna att läsa där om de har frågor.

Uppdaterad: 2 april 2020