Bra satsningar i vårens budget

Regeringens vårbudget innehåller flera satsningar som är bra för Handels medlemmar. Det konstaterar Handels ordförande Susanna Gideonsson i en kommentar. 

Satsningen i budgeten mot att förebygga sexuella trakasserier är en av de som Susanna Gideonsson särskilt tar upp. Det är en viktig fråga för Handels medlemmar, med många utsatta kvinnor. Nyligen visade LO i en rapport att nära 14 procent visstidsanställa i handeln har utsatts för sexuella trakasserier (här kan du läsa rapporten) och LO har flera förslag på hur arbetet att förebygga detta kan stärkas. 

Schysta jobb istället för svarta jobb är en viktig facklig fråga. I budgeten ger regeringen pengar till Skatteverket för att göra oanmälda kontroller av personalliggare. Det rör exempelvis frisörer och anställda i skönhetsbranschen och är en välkommen satsning. 

Susanna Gideonsson tar också upp satsningen på språkutbildning för nyanlända. Språket är ofta en förutsättning för att kunna ta ett jobb med schyssta villkor istället för ett inom den grå eller svarta sektorn. 

Bakom vårens budget, som presenterades den 16 april, står den S-ledda regeringen. Preliminärt datum när riskdagen fattar beslut om budgeten är den 15 juni. 

Bland andra goda satsningar finns den som gäller skola och fler sommarjobb för unga. 

Inför valet i höst driver Handels frågor som är viktiga för medlemmarna. Läs mer om dem här.

Handels ordförandes kommentar till budgeten.

Mer om budgeten på regeringen.se

Publicerad: 17 april 2018