Bli medlem

Avtalsrörelsen skjuts upp till oktober

Handels och Svensk Handel är överens om att skjuta fram årets avtalsförhandlingar. De förhandlingar som pågått under våren pausas för att återupptas 1 oktober, med nytt slutdatum den 31 oktober.

För Handels medlemmar i privata butiker, lager och inom e-handel innebär det att de kollektivavtal som redan finns fortsätter att gälla fram till den 31 oktober.

- Jag är nöjd att vi har fått till en förlängning av det kollektivavtal som vi redan har och att vi kan pausa förhandlingarna. Vi kan helt enkelt inte fortsätta att förhandla om löner och villkor när hela vår omgivning är så föränderlig som den är just nu. Vi är helt eniga med vår motpart Svensk Handel om att det här är det mest ansvarsfulla vi kan göra som parter just nu, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson.

Beslutet att förlänga avtalet till 31 oktober samt att pausa förhandlingar fattades av en enig Förbundsstyrelse på fredag eftermiddag. Det var en enig förhandlingsdelegation som rekommenderade förbundsstyrelse ett sådant beslut.

Vad innebär det här för andra avtalsområden?

Det finns fler avtal inom Handels område som förhandlas eller står inför att förhandlas under våren, exempelvis frisörer och anställda inom KFOs område. Information om vad som händer i dessa förhandlingar kommer separat. 

Varför går Handels med på att skjuta fram förhandlingar om ett nytt avtal?

Att fortsätta förhandla om ett nytt avtal blev i det närmaste omöjligt givet de konsekvenser som Corona haft för våra branscher och medlemmar de senaste veckorna.

Vad innebär det här för dig som medlem?

Det kollektivavtal som redan finns på ditt område fortsätter att gälla fram till 31 oktober.

Vad händer med min lön?

Den löneökning som vi skulle ha förhandlat om är en av de frågor som vi återupptar förhandlingar om i oktober. Den lön du har nu fortsätter att gälla fram tills dess.

Vad händer nu?

Som förbund har vi just nu full fokus på att jobba vidare med alla de extraordinära åtgärder som nu krävs för att minska de negativa effekterna av coronaviruset covid-19. Vi fortsätter intensiva samtal med både politiker och arbetsgivarorganisationer. Vi jobbar också för fullt med att ta hand om alla nya medlemmar som söker sig till oss i dessa tider. Vi har såklart också en enormt viktig uppgift att som fackförbund stötta alla de medlemmar som arbetar i de mest utsatta branscherna.

Publicerad: 23 mars 2020