Ändrade regler om turordning i utredning om arbetsrätt

Nu presenteras regeringens direktiv för den utredning som ska se över och modernisera arbetsrätten. Fler undantag från turordningen i LAS är ett krav. Det är en eftergift i och med januari-avtalet mellan S och Mp i regeringen och Centern och Liberalerna.

- Det är bedrövligt att en S-regering tvingas tillsätta en utredning som ska föreslå att det ska bli lättare att säga upp anställda, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson, när hon kommenterar utredningen på sin facebooksida.

Det är förstås många från fackligt håll som är kritiska till att förändra turordningsreglerna LAS.

- Jag anser att utredningen bör slängas i papperskorgen. Vårt problem i Sverige är brist på kvalificerad arbetskraft och när vi behöver fokusera på det är det här helt fel väg att gå, kommenterar LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.

Inte heller Socialdemokraterna vill ju att ändrade turordningsregler ska bli verklighet.

- Det här är en eftergift som vi fick göra i januariavtalet, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, (S), till tidningen Arbetet, som medger att delar av direktiven är smärtsamma för en socialdemokrat.

Utredningen presenterades den 25 april och innehåller fyra delar:

Att ge förslag på tydligt utökade undantag från turordningsreglerna i LAS.

Att ge förslag på hur arbetsgivarnas ansvar för kompetensutveckling och anställdas omställningsförmåga kan stärkas.

Att ge förslag på hur mindre företag kan få lägre kostnader vid uppsägning samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls.

Att ge förslag som kan skapa en bättre balans i anställningsskyddet för personal med olika anställningsvillkor.

I direktiven framgår också att det är viktigt att balansen mellan fack och arbetsgivare, arbetsmarknadens parter, upprätthålls och att dessa kan jobba vidare med att lösa frågor i kollektivavtal. 

Utredare blir justitierådet Gudmund Toijer och det ska redovisas senast 31/5 2020. Förändringarna ska genomföras senast 2021.

Läs mer om utredningen om arbetsrätten hos regeringen.se

Läs intervju med Ylva Johansson i tidningen Arbetet.

Läs pressmeddelande från LO om utredningen.

Uppdaterad: 25 april 2019