Frågor och svar med anledning av coronaviruset

Just nu är det många som ringer till oss med anledning av coronaviruset och vi förstår att du kan ha många frågor. Vi har också en stor ökning av ärenden och lägger därför all tid vi kan på att handlägga dessa, både att besluta om medlemskap och att betala ut pengar.

Här nedan har vi samlat svar på de vanligaste frågorna som vi får just nu.

Är jag medlem hos er?
För att kontrollera om du är medlem hos oss kan du logga in på Mina sidor.

Hur länge har jag varit medlem?
På Mina sidor under ”Min profil” kan du se hur länge du varit medlem.

Från när kan jag bli medlem?
Medlemskap beviljas från den första i den månad som din ansökan kommer in till oss. Här kan du ansöka om medlemskap och läsa mer om vad som krävs för att bli medlem.

Har du fått sänkt arbetstid och/eller lön hos din arbetsgivare?
För att ha rätt till ersättning från a-kassan behöver du ha arbetat och blivit av med ditt arbete helt eller delvis. Du behöver också vara anmäld på Arbetsförmedlingen och uppfylla villkoren för rätt till ersättning.

Har du blivit permitterad, korttidspermitterad eller ska få korttidsarbete?
Om du blir permitterad innebär det att din arbetsgivare sänkt din arbetstid men du har inte blivit uppsagd. Du har inte rätt till ersättning från a-kassan så länge du fortfarande är anställd. Det gäller även om lönen sänks eller uteblir helt.

Korttidsarbete och korttidspermittering innebär att din anställningstid sänks, men staten betalar en del av din lön. Skillnaden mellan korttidsarbete eller korttidspermittering är statens kompensation och hur stor del av lönen arbetstagaren avstår. Du har inte rätt till a-kassa för den tiden din arbetstid sänks med anledning av korttidsarbete eller korttidspermittering. Som deltidsanställd kan du dock ha rätt till ersättning för den del som inte omfattas av korttidsarbete eller korttidspermittering.

Läs mer om vad Handelsanställdas förbund skriver om korttidspermittering.

Har du blivit uppsagd?
Under uppsägningstiden pågår fortfarande din anställning och du har inte rätt att få ersättning från a-kassan När den är slut kan du få a-kassa för tiden ditt arbete minskar.

Har dina barns förskola/skola stängt?
Är du hemma med barn på grund av förskola eller skola har stängt och inte kan söka eller ta arbete ska du fylla i ”Kan inte söka och ta arbete” på din tidrapport. Om du har barntillsynen ordnad på annat sätt, till exempel genom att en närstående kan ta hand om barnen om du får jobb, kan du fylla i arbetslös som vanligt. Du kan bara få ersättning från a-kassan när du uppfyller de allmänna villkoren.

Får du som arbetslös inte lämna ditt barn på förskolan?
För att ha rätt till ersättning från a-kassan behöver du kunna söka och ta arbete och vara aktiv i ditt arbetssökande. Det innebär bland annat att du som har barn behöver ha barntillsynen ordnad. 

Om ditt/dina barns förskola inte tar emot dem i syfte att minska trycket på personalen och risken för smittspridning kan du ändå ha rätt till ersättning från a-kassan. Eftersom du har en barnomsorgsplats förutsätts det att barnet får komma tillbaka till förskolan om du blir erbjuden ett arbete. Om du kan söka och ta ett arbete samt vara anträffbar för Arbetsförmedlingen och möjliga arbetsgivare kan du ändå anses stå till arbetsmarknadens förfogande. 

Om du däremot inte kan vara aktivt arbetssökande och anträffbar anses du inte stå till arbetsmarknadens förfogande och har då inte rätt till ersättning från a-kassan.

Hur ansöker jag om ersättning?
Det är viktigt att du skriver in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen direkt då du blivit arbetslös. Du kan tidigast få ersättning från den dagen du skrivit in dig där.

Du gör sedan din ansökan via vår e-tjänst Mina sidor. Där får du direkt information om vilka uppgifter och intyg du behöver skicka till oss.

Därefter handlägger vi ditt ärende och beslutar om din rätt till ersättning och skickar ett skriftligt beslut till dig.

Har du rätt till ersättning sker utbetalning vanligtvis på torsdag för tidrapporter som vi fått in till och med måndag.

Mer information om den här processen finns här.

Jag har fått brev från Folksam om att mina försäkringar är uppsagda. Är jag ändå medlem i a-kassan?
Medlemsförsäkringarna hos Folksam är kopplade till ett medlemskap i facket. Om du har avslutat ditt fackmedlemskap upphör också de försäkringar som ingår i fackmedlemskapet. En av försäkringarna är inkomstförsäkringen som kan ge dig högre ersättning från a-kassan om du blir arbetslös. Du kan läsa mer om försäkringarna som ingår i medlemskapet i Handelsanställdas förbund här. Om du har funderingar om ditt medlemskap i facket behöver du vända dig till dem.

Om du är osäker på om du är medlem i a-kassan kan du kontrollera det på Mina sidor.

Uppdaterad: 24 mars 2020