Mina sidor
A-kassan > Aktuellt > Riksdagen förlänger lättnaden i arbetsvillkoret och den höjda ersättningen

Riksdagen förlänger lättnaden i arbetsvillkoret och den höjda ersättningen

Regeländringarna om höjd ersättning och lättnader i arbetsvillkoret kommer att forsätta gälla till och med årsskiftet 2022/2023. Det beslutade riksdagen igår den 16 december.

När regeringen presenterade sin höstbudget tidigare i höstas presenterade de ett förslag om att behålla de tillfälliga lättnaderna för arbetsvillkoret och de höjda ersättningsnivåerna i a-kassan ända fram till den 1 januari 2023. Nu har riksdagen beslutat enligt förslaget.

De regler som förlängs är:

  • Lättnaden i arbetsvillkoret som gäller till och med den 1 januari 2023. Det betyder att arbetsvillkoret fortsatt kommer att uppfyllas enligt huvudregeln om den sökande arbetat minst 60 timmar per månad i sex månader. Likaså betyder det att alternativregeln uppfylls genom 40 timmars arbete per månad och totalt minst 420 timmar under sex sammanhängande månader.
  • De höjda ersättningsnivåerna gäller också till och med 1 januari 2023. Det betyder att de högsta och lägsta dagpenningbelopp som gäller idag också fortsätter att gälla två år till.
  • Reglerna om vilande företag och undantaget gällande femårsregeln samt den tillfälliga regeln som möjliggör för företagare att vidta vissa begränsade åtgärder i näringsverksamheten och samtidigt få ersättning från a-kassan fortsätter gälla även under år 2021.

De övriga tillfälliga reglerna upphör att gälla den 3 januari 2021. Det innebär bland annat att ersättningsperioder som startar efter det datumet inleds med 6 karensdagar och att varje medlemsmånad räknas som en (1) månad igen.

Uppdaterad: 17 december 2020